Nätverk överklagar Årstafältet – försenar tusentals bostäder minst ett år

Nätverket Årstafältet överklagar bostäderna på Årstafältet till mark- och miljödomstolen. Det betyder att bygget med tusentals bostäder försenas i minst ett år.

  • Publicerad 21:15, 23 aug 2016

Tidningen berättade i våras att Nätverket Årstafältet överklagat byggplanerna på Årstafältet – i det här skedet etapp 1, som motsvarar cirka 1 000 bostäder, och anläggandet av den nya parken.

Länsstyrelsen avslog överklagandet, men Nätverket ger sig inte. Nu överklagar de ärendet vidare till mark- och miljödomstolen. Det innebär att hela bygget på fältet – en helt ny stadsdel med 6 000 bostäder, en grundskola, flera förskolor, idrottshall med mera – försenas i minst ett år.

– Hade det inte överklagats hade vi kunnat utföra markarbeten under våren och påbörja byggandet av de första bostäderna nu i höst. Nu kommer det att bli tidigast nästa höst istället, säger Helena Lombrink, kommunikatör för projektet Årstafältet.

– Det som händer nu är att vi inte får fram bostäder så snabbt som vi behöver och vill, tillägger hon.

Vill ha landskapspark

Överklagandet kom in till mark- och miljödomstolen den 18 augusti och enligt handläggarna tar det minst ett halvår innan ett beslut kan fattas där. Det skulle innebära en dom tidigast i februari 2017.  

Nätverket ska ha skickat med 6 669 namn i sin överklagan till länsstyrelsen. De kräver att fältet behålls och görs om till en landskapspark.

Tidningen har sökt talespersoner för Nätverket Årstafältet.

Nya Årstafältet är tänkt att vara klart år 2030.

LÄS ÄVEN

Nätverket: "Vi kommer överklaga allt på Årstafältet"

Stockholms växtvärk: Här säger folket NEJ! till nya bostadsbyggen