Arkivbild från en träff i Össeby församlingshus. Längst fram i bild syns Josefin Vannérus. Foto: Josefin Vannérus

Nätverk i Vallentuna vill hjälpa ensamkommande

Vallentuna kommun får över en miljon för att hjälpa ensamkommande unga att kunna bo kvar i kommunen när de fyllt 18 år. Nu kan nätverket stöd och samverkan i Vallentuna tänka sig att göra jobbet.

  • Publicerad 15:52, 16 nov 2017

1 260 000 kronor får Vallentuna för att kommunen ska underlätta för ensamkommande unga att stanna kvar i kommunen under sin asylprocess, även om de fyller 18 år. Men pengarna ligger än så länge oanvända. Nu erbjuder sig Össeby församling att med stöd från nätverket S.O.S, Stöd och samverkan i Vallentuna, hjälpa ungdomarna och se till att de får stanna.  

– Helst av allt hoppas jag att kommunen gör det här, inom uppdraget för socialtjänsten. Men vi trollar med knäna – för det är så viktigt för de här ungdomarna, säger Josefin Vannérus, kommunikatör i Össeby församling.

Redan i dag jobbar nätverket för att de unga ska få stanna.

– Vi tror att det är jätteviktigt för de unga och deras framtida integration att de får bo kvar i Vallentuna där de har skola, kompisar och viktiga vuxna som bryr sig om dem. Allt det här är jätteviktigt för att man ska kunna gå från ungdomslivet till att bli en integrerad person – som också mår bra, säger Josefin Vannérus.

Med i nätverket S.O.S finns förutom Össeby församling också Åbybergskyrkan, Röda korset i Vallentuna och lärare på Vallentuna gymnasium.

Nu har Vallentuna kommun fått ta emot erbjudandet från Össeby församling, som innebär att nätverket skulle ta på sig att samordna bostadssökande och kontakter med ungdomar och fadderhem.

– Kommunstyrelsens arbetsutskott gav i oktober tjänstemän i uppdrag att göra en utredning. Det handlar om konsekvenser för verksamheten, kommunens ekonomi och individen, berättar Cecilia Lindelöf, integrationssamordnare på kommunen.

Tills den utredningen är klar fortsätter nätverket med sitt arbete för att hitta fler fadderfamiljer.

– Vi är alltid på jakt efter fler ansvarsfulla fadderhem som kan erbjuda en stuga på tomten, eller ett ledigt rum i huset.

I dag får alltså fadderfamiljerna ingen ekonomisk ersättning. Något Josefin Vannérus hoppas skulle ändras med församlingens förslag, som innebär att fadderhemmet får viss ersättning för utlägg, även om hon inte ser pengar som det viktigaste.  

– För de flesta är inte den ekonomiska ersättningen det viktiga när man öppnar sitt hem. Det viktiga är att veta att ungdomen finns i ett sammanhang, och att man själv finns i ett sammanhang, så vi kommer att använda en del av pengarna till grupper med samtalsstöd plus aktiviteter, så att de får det stöd de behöver.