Södertörnsvargen fotograferad vid Valsta längs Dalarövägen. Foto: Läsarbild Mats Rosell

Naturskyddsföreningen och MP överklagar

Miljöpartiet i Haninge överklagar länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på Södertörnsvargen. ”MP Haninge är beredda att driva fallet ända upp till EU-domstolen!”, skriver partiet på sin hemsida. Även Naturskyddsföreningen i Haninge har överklagat.

  • Publicerad 09:36, 7 dec 2017

Miljöpartiet i Haninge, som är en del av den styrande politiska koalitionen i Haninge, överklagar länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på Södertörnsvargen.

Man vill att förvaltningsrätten i Luleå beslutar om inhibition, alltså att verkställigheten av skyddsjakten ställs in, och att länsstyrelsen senare beslutar att beslutet om skyddsjakten är olagligt.

MP Haninges ordförande Giancarlo Ita Gomero menar att flera delar i beslutet inte låter rimligt, skriver MP Haninge på sin hemsida.

”Hur kan man tillåta jägarna att åka med bil och halvautomatiska vapen på vems mark som helst och med hur starka lampor som helst hela natten?”, skriver partet på hemsidan.

”Att Södertörnsvargen inte ens borde skjutas är en självklarhet eftersom hon fortfarande bara visat upp normalt beteende för en valp och ungtik”, fortsätter man.

Länsstyrelsen: Vargen har påverkat förskolor

Partiet skriver också att Tyresta by tidigare nekats att sätta upp rovdjursavvisande stängsel, och att vargtiken därmed inte kan lastas för fårattackerna.

”…vi ser nu när de senare har beviljats att vi inte ens behöver nattbevakning av fårhagarna längre”, skriver partiet.

Under torsdagen har även Naturskyddsföreningen i Haninge överklagat skyddsjaktbeslutet, och man vill att skyddsjakten genast avbryts:

”…det rör sig om jakt efter en art som är strikt skyddad enligt artskyddsförordningen och därmed art-och habitatdirektivet. Länsstyrelsen har inte uttömt rekvisitet andra lämpliga lösningar och det kan också ifrågasättas om vargen uppnått gynnsam bevarandestatus”, skriver Naturskyddsföreningen Haninge i sin överklagan.