Annika Wiberg och Kajsa Lemby, besvikna pedagoger på Naturskolan. Foto: Christian Lärk

Naturskolans pedagoger om nedläggning: ”Oerhört sorgligt”

En alltmer populär verksamhet för Nackas skolbarn försvinner när Naturskolan i Velamsund läggs ner. Skolans pedagoger är både förvånade och besvikna – och tror inte på förslaget om en mobil naturskola.

  • Publicerad 14:35, 14 jan 2020

I går beslöt den borgerliga Alliansen att lägga ner Nacka naturskola. Skolan ska avvecklas redan under våren. Detta trots att nästan 1200 personer hade skrivit på en protestlista för att stoppa förslaget.

Skolans pedagoger är av förståeliga skäl nedstämda efter beskedet.

– Det är oerhört sorgligt att politikerna inte tog det massiva stödet och protesterna i beaktande, säger Annika Wiberg, natur- och miljöpedagog som jobbat på Naturskolan sedan 1989.

– Här finns mycket kunskap som byggts upp genom åren som går förlorad. Nackas barn förlorar en möjlighet att inspireras och öka sin kompetens inom miljö och hållbarhet, säger kollegan Kajsa Lemby.

Kajsa Lemby och Annika Wiberg vid Kretsloppshuset, där hönsen brukar få dela på skolbarnens matrester. Foto: Christian Lärk

På Nacka naturskola arbetar tre personer som tillsammans bemannar 1,85 tjänster. Skolan kostar Nacka kommun cirka 1,5 miljoner kronor på ett år. 

I det förslag som kommunens tjänstemän la fram för politikerna, stod att en för liten del av eleverna på Nackas skolor besöker Naturskolan.

Detta trots att besöken har ökat de senast åren.


Så har besöken på Naturskolan ökat

 

Loading…

Antal skolgrupper/år som har besökt Nacka naturskola. Källa: Nacka naturskola


Vi blev väldigt förvånade när förslaget dök upp för vi har upplevt att vi haft stadens stöd. Vi har inte fått några indikationer på att de inte varit nöjda, säger Annika Wiberg.

Enligt kommunstyrelsens beslut ska en mobil variant av Naturskolan utredas. Annika Wiberg ger inte mycket för den idén.

– En mobil naturskola kan aldrig ersätta de ekologiska visningsanläggningar vi har. Vi kan inte ta med oss dem. Det här kommer framför allt att drabba högstadiet och gymnasiet, säger Annika Wiberg.

Vattenbruket är en av flera pedagogiska anläggningar inne på Naturskolan i Velamsund. Den visar hur man kan rena avloppsvatten och använda det till att odla grönsaker och fisk genom så kallad akvaponik. Foto: Christian Lärk

 

Nacka naturskola startade i slutet av 80-talet. I Sverige finns ett hundratal naturskolor. Kommunstyrelsen var inte enig i sitt beslut. Oppositionspartierna röstade mot en nedläggning.

Här kan du läsa kommentarer från Alliansen och oppositionen.

Nacka naturskola ligger naturskönt i Velamsund. Det är oklart vad som nu händer med huset. Foto: Christian Lärk