Nacka naturskola i Velamsund startade för över 30 år sedan och arrangerar temadagar om natur, miljö och hållbarhet för förskolor och skolor. Foto: Christian Lärk

Naturskolan läggs ner – en mobil variant kan införas

Det blir inte någon mer Naturskola i Nacka. Skolan läggs ner i vår. Men en mobil naturskola kan startas upp i stället.

  • Publicerad 17:50, 13 jan 2020

Det var på måndagseftermiddagen som kommunstyrelsen träffades för att besluta om framtiden för Nacka naturskola i Velamsund.

Beslutet blev att skolan ska läggas ner – redan i vår.

– Vi beslutade att lägga ner Naturskolan sin nuvarande form. Men vi har givit uppdrag till vår kommunala skoldirektör att utreda en mobil naturskola, säger Mats Gerdau (M) kommunstyrelsen ordförande.

Det skulle till exempel vara en buss eller en bil som åker ut till skolor och förskolor. Exakt hur verksamheten kan se ut är inte spikat.

Det är inte heller klart när utredningen ska vara kvar och när den mobila naturskolan skulle kunna börja rulla.

Tusentals i protest

Förslaget att lägga ner Naturskolan har mött kraftig kritik. Bland annat finns det en protestlista underskriven av nära 1200 personer.

Vad säger du till dem som är besvikna på att Naturskolan stänger?

– Det är en värdefull verksamhet som uppskattas av många. Men vi ska se om det går att ordna ett alternativ, säger Mats Gerdau.

Han pekar på att endast en femtedel av skolorna och förskolorna i Nacka har besökt Naturskolan 2019, vilket enligt honom är för låg siffra.

”Ett jättedåligt beslut”

Oppositionen är inte glad över majoritetens beslut.

– Jag tycker att det är ett jättedåligt beslut. Man förstör en fungerande verksamhet som uppskatas och som är värdefull, säger Khashyar Farmanbar (S), kommunalråd i opposition, och fortsätter:

– Klimathotet är vår största ödesfråga. Man borde utveckla verksamheten istället så att fler kan ta del av Naturskolan.

Sidney Holm (MP) är inne på samma spår. Han pekar även på att den mobila naturskolan borde utretts innan beslutet att lägga ner den nuvarande skolan.

– Det blir fel ordning. Man borde hellre ha kvar den som den är, och se om den kan utvecklas får att kunna nå ut till fler.

Fakta

Har funnits sedan slutet av 80-talet

Nacka naturskola i Velamsund startade vid årsskiftet 1988/89 och arrangerar temadagar om natur, miljö och hållbarhet för förskolor och skolor.

Naturskolan har även fortbildning för lärare.

Under 2019 besöktes Naturskolan av 2600 barn och ungdomar, fördelade på 111 grupper från 29 skolor och förskolor.

Det är en ökning jämfört med 2018 då 25 skolor besökte Naturskolan.

Källa: Nacka kommun
Visa merVisa mindre