Foto: Hege Hellström

Naturlig succé: De fixar grönt till lyxkrogarna

Kändiskockar vallfärdar till handelsträdgården i Vallentuna för att ha koll på deras fina råvaror. Vi träffar den femte generationen av Ullgrens som bland annat skördar uppemot 6 000 sallads­huvuden om dagen.

  • Publicerad 20:38, 28 jun 2017

Bröderna Sammy och Jimmy Ullgren tog över sina föräldrars verksamhet 1982 och det är den femte generationen som driver handelsträdgård. De flyttade till Vallentuna 1945 från Hässelby trädgårdsstad.

– Det är långa dagar, vi brukar åka hemifrån vid kvart över tre på morgnarna. Men vi är vana, vi växte upp med att våra föräldrar jobbade på det viset. När vi var små låg vi och sov i träullslådor tills det var dags att åka hem. Att odla grödor ligger i blodet. Mina barn sa inte ”mamma” eller ”pappa” först, de sa ”traktor”, säger Sammy Ullgren.

Här skördas mellan uppemot 6 000 salladshuvuden för hand varje dag. Allting plockas, rensas och sås för hand, utan att bekämpningsmedel används. Samtidigt sås uppemot 50 000 nya salladshuvuden varje vecka.

Bröderna undviker all form av onaturlig påverkan på växterna och det kanske är därför de själva hållit sig så friska, förklarar Jimmy.

– Den 6 juni började jag mitt 52:a år som anställd och jag har aldrig varit sjukskriven, säger Jimmy.

De mest eftertraktade salladerna är Krispsallad, Lollo Rosso, Ekblads och Romansallad. Vid flera tillfällen har det varit intresse för verksamheten från utlandet.

– Förra sommaren var det schweiziska konsulatet här på besök efter att de ätit vår sallad på en restaurang i Täby. Och för fem år sedan ringde spanska handelskammaren och frågade om vi kunde leverera till Spanien. För två år sedan ringde också den italienska handelskammaren. Men vi är för små för att klara leveranser dit, säger Jimmy.

Foto: Hege Hellström

På 1990-talet levererade de också specialsallad till ett femstjärnigt hotell i ryska S:t Petersburg.

Kändiskockarnas favorit

I dagsläget levererar de till två livsmedelsbutiker, utöver spontanköp från flera butiker, samt till många restauranger. Nästan alla av Sveriges kändiskockar har besökt handelsträdgården i Vallentuna och huvuden rullar till krogar i hela landet.

Medan vi står och drar in doften av grödorna och pratar om vädret susar företagets elbil förbi i skytteltrafik. Hos Ullgrens handlar allt om att ha så pass hållbar miljö som möjligt. Visst händer de att de råkar ut för missöden som påverkar affärerna.

– Den största hagelskur jag kan minnas inträffade den 5 juli 1980, samtidigt som Björn Borg spelade tennismatch mot John McEnroe. Det haglade i åtta minuter. Alla blad var sönderslagna och vi kunde inte plocka ett enda salladshuvud på fem veckor, minns Sammy.

Detta odlar Ullgrens

Frillicesallat/krispsallat, persilja, bladspenat, Lollo Rosso-sallat, ekbladssallat, romansallat, rädisor och olika blommor. Ullgrens är omtalade i trädgårdsbranschen för blomman lobelia.

Förr odlades mer rädisor, i dag levererar de 10 lådor per dag.