Då. Nattvandrare i Vasastan – nu inte så mycket. Foto: Christina Signer

Nattvandrarna försvunnit igen

Efter en artikel i Mitt i Vasastan om bristen på nattvandrande föräldrar i stadsdelen startades en grupp. Men nu är det åter stiltje.

  • Publicerad 07:00, 1 jun 2022

Det är en solidaritetshandling. En vacker dag kanske det är någon av mina barn som behöver en stöttande vuxen.

Facebookgruppen ”Nattvandring Vasastan” har 320 medlemmar. En av dem är Christina Signer som varit med sedan nattvandringarna startade våren 2021.

– Mina barn har inte riktigt börjat hänga ute sent på kvällarna än. Men jag tycker att det är viktigt att göra det för andra barns skull, säger hon.

– Det är en solidaritetshandling. En vacker dag kanske det är någon av mina barn som behöver en stöttande vuxen och då hoppas jag det finns någon där ute som kan hjälpa dem på samma sätt som jag kanske har hjälpt andras barn.

Knutpunkt. Det är ofta människor i rörelse vid Odenplan på kvällarna. Dock inte särskilt många nattvandrare för tillfället. Foto: Mostphotos.

Hon säger att det ibland är väldigt unga ungdomar som är ute kvällar och nätter. Det förekommer droger, alkohol och lustgas.

– Nattvandrarnas uppgift inte är att rycka flaskor från unga och vara poliser utan att finnas där som stöd och trygghet. Många vill prata och frågar vad vi gör. Vi visar ju också upp oss för ”buset” och är lite störande för dem.

Härliga människor

De väjer inte för stökiga platser där droger förekommer, som Obsan, Odenplan, Vasaparken och andra områden där ungdomar brukar samlas.

– Vi är alltid flera när vi går ut. Det är trevligt både att träffa ungdomar men också kontakten med andra föräldrar. Man träffar många härliga människor.

Mitt i 29 maj 2021

Men nu är det alltså tunt med dem som ställer upp på kvällar och nätter.

”Alla vill ha nattvandrare, men ytterst få är villiga att ställa upp.” står att läsa i Facebookgruppens kommentarer.

På en fråga till Facebookgruppens administratör om de har något på gång nu blir svaret att ”det tyvärr går trögt just nu”.

– Det här är den absolut viktigaste tiden på året att nattvandra, maj och juni, säger Christina och får medhåll av kommunpolisen Måns Gauffin.

– Nu vid skolavslutning och sedan i augusti runt skolstarten, säger han.

– Om alla drygt 300 i facebookgruppen ställde upp så behöver man kanske bara vara ute en eller ett par gånger. Helst skulle man behöva gå redan nu på fredag men intresset verkar tyvärr inte på topp. Men man får inte ge upp hoppet! säger Christina Signer.

Nattvandrare i Vasastan

Facebookgruppen ”Nattvandring Vasastan” har 320 medlemmar och är öppen för alla. Om man är intresserad att delta kan man kontakta ansvariga via gruppen.

Vandringarna brukade ske mellan klockan 20:30 och 00:30.

Enligt polisen är tiden kring maj, juni och skolavslutningen samt augsti innan skolstarten den mest kritiska tiden och viktigt med föräldrar på stan kvällar och nätter.

Visa merVisa mindre