Flera strömavbrott i Huddinge och Tumba - över 20 000 drabbade. Foto: Åsa Sommarström

Nattsvart fem timmar i sträck

De två senaste kvällarna har Huddinge, och även Tumba, drabbats av flera olika strömavbrott. För vissa blev det nattsvart flera timmar i sträck. – Vi fick väldigt få besked. Informationen från Vattenfall borde ha varit bättre, säger George Grabecz i Myrängen.

  • Publicerad 12:06, 30 maj 2018

Det är tre olika – helt oberoende av varandra – strömavbrott som inträffat nyligen:

  • I måndags kväll drabbades 3500 kunder i Huddinge. Vissa hade strömavbrott i några minuter – andra i flera timmar. Enligt Vattenfall berodde strömavbrottet på ett kabelfel. De undersöker fortfarande varför kabelfelet inträffade.
  • I tisdags kväll inträffade ett strömavbrott i Tumba och Flemingsbergstrakten där 23 000 hushåll drabbades. Strömavbrottet pågick i 13 minuter. Strömavbrottet inträffade i en regionnätsstation, och då påverkas alltid många invånare.
  • Under tisdagskvällen drabbades 700 boende i Myrängen i Huddinge av ett strömavbrott. Det pågick i fem timmar och strömmen kom tillbaka närmare 02:30-tiden natten mot onsdagen. Strömavbrottet berodde på ett kabelfel, Vattefall undersöker fortfarande varför kabelfelet inträffade.

Kräver mer information

George Grabecz i Myrängen anser att Vattenfall borde ha gett invånarna mer information under strömavbrotten, om hur länge avbrottet skulle hålla på eller vad det berodde på.

– Man borde kunna förvänta sig mer transparens av ett statligt bolag, säger han.

Avbrotten oberoende av varandra

Mikael Björnér är pressansvarig på Vattenfall eldistribution. Han säger att de tre strömavbrotten är helt oberoende av varandra och att det är ovanligt att det inträffar flera strömavbrott samtidigt.

– Det är otur att de kom så tätt. Vi försöker informera på det sättet som vi kan men just när det inträffar ett strömavbrott finns det ofta inte mycket information, säger han.

Mikael Björnér tipsar invånarna om att använda Vattenfalls app Avbrottsinfo. Man kan även beställa en sms-tjänst från Vattenfall samt läsa information på Vattenfalleldistribution.se