Drygt två år har gått sedan pandemin bröt ut och ingenting blev sig likt. I maj 2020 besökte Mitt i bröderna Asadis kiosk i Högdalen. De hade en innovativ lösning och plastade in hela affären för att minska smittorisken.

https://www.mitti.se/nyheter/over-800-dagar-av-pandemi-i-stockholm/repvfh!bSFfGr6dvDzlosOriGSdgQ/

Först kollade de med en glasmästare om de kunde sätta in ett fönster i kioskens ena glasvägg. Men det tog för lång tid och drog iväg i pris. Så i stället gjorde de själva slag i saken och åkte för att köpa plast och silvertejp så att de skulle kunna hålla i gång sin butik. De satte upp plasten och gjorde en liten lucka genom vilken kunderna kunde handla.

– I början visste ingen hur farligt viruset var. Vi höll koll på nyheterna hela tiden och lyssnade på vad svenska myndigheter sa. Vi tänkte att vi måste göra det vi kan för att minska smittspridningen och framför allt skydda de äldre. Då kom vi på det med plasten, säger Ali Asadi, som minns den tiden:

– Alla var rädda. Man tänkte att folk kanske kommer att dö på gatorna. På natten låg jag och tänkte och då kom jag på idén att plasta in butiken. Varför jobba med onödigt mycket risk? Det var bättre att kunderna fick köpa det de skulle köpa genom luckan och sen säga hej då.

Säkrast

Reaktionerna på den inplastade butiken var mestadels positiva.

– Vi kallades för "den säkraste butiken i Stockholm". Men alla är olika. Vissa trodde ju inte på att viruset var farligt, säger Ali Asadi.

Kiosken var inplastad över sommaren 2020. Sedan började de med skyddsmasker och skydd vid kassorna.

De senare är kvar när Mitt i är på återbesök i kiosken.

– Restriktionerna är borta men ingen har sagt att pandemin är helt över. Det finns fortfarande folk som insjuknar och befinner sig på sjukhus, säger Ali Asadi.