Efter en lång tids spaningsarbete från polisen åtalades den 16 september tolv personer misstänkta för narkotikabrott och människohandel i Vårberg. En stor del av brotten har, enligt förundersökningen, begåtts i en källaren till ett flerfamiljshus på Storholmsbackarna.

– Natt efter natt så smög sig unga brottslingar in och ut ur källare i ett av Svenska bostäders hyreshus. Det är helt sjukt att sådant här händer och ställer såklart nya krav på stadens bostadsbolag. Det är helt oacceptabelt att grovt kriminella tar över källare, säger Dennis Wedin (M), ordförande i Svenska bostäder och bostadsborgarråd.

Nu ökar bostadsbolaget sin närvaro i Vårberg för att förbättra tryggheten.

– Vi kommer att ha fler ronderingar i området på dagtid och även börja rondera nattid, säger Dennis Wedin.

Ronderingarna innebär att Svenska bostäders personal går runt i sina områden, dels för att öka tryggheten genom att synas och vara på plats. Dels genom att de ska kunna upptäcka incidenter medan de pågår och se om några obehöriga befinner sig i fastigheterna.

Vilken omfattning har ronderingarna haft hittills?

– De har oftast varit på arbetstid, men vi vill inte gå in på några detaljer. Det här är ett extraordinärt fall där polisen har varit på plats och spanat, men nu pågår inte deras insats längre och då är det viktigt för oss att vara närvarande, säger Dennis Wedin.

Flera trygghetsinsatser

Svenska bostäder vill även öka tryggheten generellt i sina områden och satsar bland annat på ökad belysning, att röja bland buskar som skymmer och att öka säkerheten i källare och förrådsutrymmen.

– Vi tittar exempelvis på låsmöjligheter, att det är elektroniskt, så att det registreras med din bricka när du går in så att man kan kolla vem som har varit där och att det inte är en massa nycklar i omlopp som man kan kopiera, säger Dennis Wedin.

Bostadsbolaget vill också, i de fall där det är möjligt, bygga om källarutrymmena i flera sektioner så att inte hela huset kan gå in vid alla förråd, samt byta ut hönsnäten till förråden mot galler.

– Då får vi större kontroll över vilka som är där och vi har alltid fått väldigt positiva reaktioner från boende där vi inför sådant här, säger Dennis Wedin,

Boende som känner sig otrygga eller upptäcker något som verkar skumt i sitt hus kan också kontakta Svenska bostäder anonymt och göra en anmälan.