Nyligen blev det klart att de tomma omklädningsrummen vid Smedsuddsbadet ska bli kafé. Nu är även ödet utstakat för det större ödehuset, Annexet, där förslag om kulturhus och "mini-Rosendal" tidigare förts fram.

https://www.mitti.se/nyheter/klart-nytt-kafe-oppnar-vid-smedsuddsbadet/repuci!ypZsLvApBjQNuXGL264wHg/

Det blir Jakob Grandin, nattlivsprofil och grundare till bland annat Trädgården, och hans team som ska sätta tänderna i 1800-talskåken och fylla den – och hela området – med nytt innehåll.

En så kallad avsiktsförklaring har tecknats och målet är att det ska mynna ut i ett hyresavtal på 10 år.

– Vår tanke och satsning handlar om hela udden och att göra den till en destination för rekreation och idrott. Vi tror att med vår närvaro kan platsen kännas tryggare och få mer liv och rörelse, säger nattlivsprofilen Jakob Grandin som bland annat grundat Trädgården.

Planen är inte helt spikad men Grandin pekar ut inriktningen. Restaurang eller kafé, och eventuellt festvåning som kan abonneras, i själva Smedsuddshuset. Sedan vill de bygga upp tidigare nedbrunna byggnader, som Krügerska villan och Sjövillan, för att skapa bastubadhus och en mindre paviljong för utomhusträning och yoga eller vinterorangeri.

– Det blir ingen nattklubb. Fokus ska vara på rekreation och idrott och vi vill att det ska bli en levande destination med mat och dryck. Vi vill höja ambitionsnivån och det finns till exempel plats för närodling och jobba med naturliga råvaror som vi gör vid Växthuset. Man ska komma till platsen för en unik upplevelse, säger Jakob Grandin.

Han hyllar även Thomas Gyllings Nationaldagsfirande som hållits tidigare på platsen och vill utveckla den som en evenemangsplats, dock inte under badsäsongen.

Det är bolaget Culture Company, som ingår i koncernen och jobbar med platsutveckling som kommer driva projektet. Även Trädgårdens läge var en utmaning i början enligt Grandin.

– Smedsudden är en riktig fin kronjuvel att förädla både för oss och Stockholmarna. Därför är det också viktigt att kunna göra såna här platser demokratiska och tillgängliga för invånare och tillresta. Här finns redan en bra aktivering, med kanotuthyrning och ett kafé. Det gör att området blir mer aktiverat och vi blir också några på plats som människor kan vända sig till. 

Staden hoppas dra igång renoveringen av huset i år, kanske redan i vår eller sommar. Målet är att något kan öppna till nästa år.

– Vi ska ha något klart till nästa sommar. Sedan är det här en plats att växa i och utveckla över tid och vi behöver inte ha så bråttom, utan vi får också upptäcka den. Men vi vill ge besökarna en helhetsupplevelse, säger Grandin.

Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) är nöjd.

– Det här har blivit en skamfläck där staden borde ha hittat en lösning tidigare. Men nu pekar jag ut vad vi ser som lösningen, och går vidare med en seriös aktör som kan skapa mer liv, rörelse och ljus här, säger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) 

Bland de andra förslagen fanns exempelvis lokaler för föreningsliv, varför valde staden just detta?

– Det här blir en annan typ av mötesplats. Vi vill ju även ha lokaler för föreningsliv och det är viktigt. Men inte här. Det är dags att välja väg, säger Wedin.

– Det blir något som jag uppfattar att den större majoriteten har efterfrågat, med mer liv. Det blir ju inga discoljus men vi vill att platsen ska utnyttjas.