23.18 på söndagskvällen fick räddningstjänsten larmet om moskébranden. Foto: Arkivbild

Nattens moskébrand utreds som mordbrand

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand efter nattens brand i en moské på Datavägen i Jakobsberg. – Den verkar vara anlagd utifrån, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till TT.

  • Publicerad 13:33, 1 maj 2017

Det var klockan 23.18 på söndagskvällen som räddningstjänsten larmades till moskén i Jakobsberg i Järfälla. På plats möttes de av stora lågor i byggnadens fasad. Under natten pågick släckningsarbetet och på måndagsmorgonen var branden under kontroll.

– Vi är fortfarande kvar på platsen och bevakar så att det inte tar sig igen, sa Åsa Dehlin, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar, till Aftonbladet vid nio-tiden på måndagen.

Misstänks vara anlagd

Under natten samlades många medlemmar vid moskén.

– Detta är den största shiamoskén i Sverige, med tusentals medlemmar. De är väldigt oroliga. Jag känner mig jätteorolig, stressad och ledsen, säger Akil Zahiri som är talesperson för moskén till SVT Nyheter.

Inga personer har skadats under branden och platsen är avspärrad i avvaktan på polisens tekniska undersökning. I nuläget rubriceras ärendet som mordbrand.

Skador på fasaden talar för att någon satt eld på byggnaden.

– Den verkar vara anlagd utifrån, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till TT.

”Vi har informerats och samarbetar nära polisen”, Karl Melin, Säpo

Säkerhetspolisen har kontaktats, något som görs regelmässigt när det gäller misstänkta mordbränder mot moskéer.

– Vi har informerats och samarbetar nära polisen, men det är polisen som sköter utredningen, säger Karl Melin, vid Säpo till Aftonbladet.