Har du noterat ovanligt hög drönartrafik i kommunen den senaste tiden är det inte särskilt märkligt. Håbo har nämligen agerat pilotstad för Eons satsning för att kunna ersätta helikopterinspektioner i framtiden.

Under fem dagar lyfte och flög de små luftfarkosterna här och där för att besikta det 140 kilometer långa elnätet. Man använde sig av så kallade autonom drönare.

Flera anledningar

Autonom betyder att drönaren flyger helt av sig själv. Piloten är dock hela tiden involverad i flygningen, han övervakar och är beredd att ta över kontrollen om det av någon anledning skulle bli nödvändigt.

Det finns flera anledningar till att man vill sluta använda helikopter för den här typen av inspektioner.

– Varje år inspekterar vi elnät i Sverige med helikopter. Nu testar vi att börja ersätta helikoptern med autonoma drönare. Fördelen är att koldioxidutsläppen minskar ordentligt­.

– Bara genom att ha inspekterat vårt Bålsta-nät med drönare har vi undvikit ett koldioxidutsläpp med ett halvt ton. Då är det ”bara” 15 mil ledning vi kört. Det blir stora koldioxidbesparingar när vi kan använda drönare för de över 2 400 mil ledning som varje år besiktas, säger Lena Berglund, regionchef nord på E.ON.

Minskat bullar

Det finns fler fördelar, menar­ Eon. Det ger en säkrare arbets­miljö för de som utför besiktningen. Ytterligare ett plus är att bullret minskar för närboende och för utegående djur.