Nationaldagsfirande med fokus på mångfald

2016 startades Tillsammans Cup som en hyllning till nyanlända ungdomar. Och succén är ett faktum – i år arrangeras endagsfestivalen på 18 platser runt om i Sverige. – När mina barn växer upp så firar man nationaldagen med Tillsammans Cup. Vi kommer inte ge oss förrän det blir så, säger arrangören Marica Määttä.

  • Publicerad 07:00, 3 jun 2018

För tredje året i rad ställer Tillsammans Cup till med nationaldagsfirande på Enskede IP.

Tillsammans Cup är en gratisfestival där nyanlända och etablerade ungdomar får chans att mötas på bollplan.

Bakom initiativet står ett kompisgäng som ville göra något för att hylla alla nyanlända ungdomar och samtidigt ge dem möjligheten att knyta nya vänskapsband.

– Vi ville ge dem ett varmt välkomnande till Sverige, och fotboll är världens bästa verktyg för att mötas – oavsett kultur, bakgrund och språk, säger Marica Määttä, 29, som är en av arrangörerna.

Fotboll är världens bästa verktyg för att mötas – oavsett kultur, bakgrund och språk

Marica Määttä, arrangör

Förutom fotboll blir det en rad olika aktiviter för både stora och små. Det kommer vara marknad, foodtrucks och finnas möjlighet att utöva andra sporter som basket och friidrott.

Dessutom blir det uppträdande från artister som Norlie & KKV, Lilla Namo och Parham. Sjävklart är det gratis att delta.

Fotbollsfest på Tillsammans cup. Foto: Oscar Söderlund

Arrangeras på 18 platser

Endagsfestivalen arrangeras numera även på andra platser runt om i Sverige – hela 18 stycken – från högst upp i Örnsköldsvik till längst ner i Malmö.

– Efter första årets succé så tänkte vi att om ett gäng kompisar kan göra det här, då kan ju faktiskt andra runt om i Sverige också göra det, och så satte vi ihop en modell att använda sig av, säger Marica Määttä.

Kravet för att få arrangera sitt eget Tillsammans Cup är enkelt: du ska dela samma värdegrund – och mixa lagen 50/50 med nyanlända och etablerade ungdomar.

– Fokus är på fairplay och att ha kul. Man behöver inte vara duktig på fotboll, det handlar mer om att skapa en laganda och en nyfikenhet på varandra.

”En självklar del av nationaldagsfirandet”

Två år i rad har över 10 000 personer dykt upp för att fira nationaldagen på Enskede IP och Marica Määttä säger att hon är överväldigad av engagemanget.

– Det är det absolut roligaste jag har gjort, och rätt galet när man tänker på responsen. Vi har haft över 900 volontärer som har jobbat med det här över hela Sverige. 900 som kommer dit på sin lediga tid och ställer upp, säger hon.

Framtidsvisionen är att folkfesten ska fortsätta växa och i slutändan bli en självklar del av svenskens nationaldagsfirande.

– När mina barn växer upp så firar man nationaldagen med Tillsammans Cup. Och det behöver inte betyda att man spela fotboll, utan helt enkelt att man ses i former som gör att man möts. Vi kommer inte ge oss förrän det blir så, säger hon.

Fakta

Tillsammans cup

När? 6 juni klockan 10.00 till 16.00.

Var? Enskede IP.

Vad? Aktiviteter i form av marknad, foodtrucks, hoppborg, basket, kids corner, friidrott, fotboll och boxning. Uppträdanden från Norlie & KKV, Parham, Lilla Namo och Janice.

Inträde? Gratis.

Visa merVisa mindre