Nationaldagsfirande i Täby: Flaggan i topp och stampa takten

Nationaldagen firas i Täby med flaggan i topp och ben som stampar takten. Här är vår korta guida till Täbys och grannkommunernas festligheter.

  • Publicerad 07:55, 4 jun 2019

Täbys nationaldagsfirande

Nationaldagen den 6 juni kan firas på Karby gård i Täby kyrkby. Under dagen hälsas som vanligt nya svenska medborgare välkomna till Täby.

Förhoppningsvis bjuder ju nationaldagen på värmande sommarsol, men du kan vara säker på att oavsett väder blir det mycket pulshöjande musik på Täbys firandet.

Folkdans, spelmän, körsång och allsång

Nationaldagskören kommer att bjuda på körsång. Gästartist är Annika Herlitz. Täby kulturskola ordnar allsång.

Det blir också musik och dans med Brunnsoktetten, Täby folkdansgille och Täby spelmansgille.

Ponnyridning för de små

För alla barn blir det ponnyridning och ansiktsmålning. I huvudbyggnaden på Karby gård är det också konstutställning och det sker försäljning av fika på området.

Här är vår snabbguide till grannkommunernas nationaldagsfiranden:

Blås på Danderyds nationaldagsfirande

  • På Djursholms slott firas nationaldagen kl.16.30-18.00 på slottsgården med tal, musik och sång. Kulturskolans elever står för underhållningen.  Kultur- och fritidsnämndens kulturstipendium till tio ungdomar delas också ut. Läs mer här.
  • Nationaldagen firas också med start kl.16 i Cedergrenska parken med Danderyds blåsorkester. Ta med picknickkorg, uppmanar arrangören Sällskapet Amorina.

Två firanden i Vallentuna på nationaldagen

  • Vallentuna kommuns årliga firande sker vi kulturhuset. Program på scen pågår mellan 12.40 och 14.30, med olika tal och underhållning. Det kommer även finnas hoppborg i området och möjlighet till ponnyridning under dagen. Går även att köpa fika. Läs mer här.
  • Ett annat nationaldagsfirande i Vallentuna är det som hålls på Klockarborg. Programmet börjar klockan 14 vid flaggstången uppe på kullens topp. Det blir sång och musik och lotteri. Efter programmet så öppnas serveringen och de två små stugorna på platsen.

Vaxholm bjuder på nationaldagskonsert

  • För dig som kan tänka dig att åka lite längre så finns exempelvis nationaldagsfirandet i Vaxholm. Firandet innefattar bland annat en nationaldagskonsert i Vaxholms kyrka klockan 16. Dessförinnan är det musik utanför kyrkan. Medverkande gör bland annat Vaxholms kyrkokör, Swing sling brass och Fredric Hellgren.

Åkersberga firar nationaldagen i hembygdsparken

  • I Österåkers kommun blir det som vanligt nationaldagsfirande i hembygdsparken Ekbacken. Svenska Lyxorkestern står för musikunderhållningen tillsammans med musikskolor från kommunen. Dessutom blir det högtidstal och stipendieutdelning. Tiden är 14.00-15.30. Läs mer här.