Näthatsgranskaren står bakom en stor del av de polisanmälningar som rör hatbrott på nätet. Foto: Mostphotos

Näthatsgranskaren jagar nättroll på heltid

Polisen hinner inte patrullera nätet i jakt på hat och hot. Det gör däremot Näthatsgranskaren, vilka står bakom en stor del av de polisanmälningar som rör hatbrott på nätet. – Vi såg hur det begicks många brott i sociala medier som aldrig blev lagförda eller anmälda, säger Tomas Åberg, projektledare.

  • Publicerad 15:45, 14 jun 2018

Näthatsgranskaren startade vintern 2017 och består av ett 20-tal aktiva medlemmar runt om i landet.

Tomas Åberg är projektledare och tog ledigt från jobbet under 2017 för att ägna sig helt åt jobbet med att granska sociala medier i jakt på hat och hot. Då levde han på besparingar. I dag kan föreningen betala ut en liten heltidslön till honom, tack vare bidrag och gåvor.

Polisen patrullerar inte nätet i dag

Tomas Åberg

– Vi såg hur det begicks många brott i sociala medier som aldrig blev lagförda eller anmälda. Polisen patrullerar inte nätet i dag, och vi tyckte att det var viktigt att demokratin och lagen gäller även för sociala medier, säger han.

Tomas Åberg menar att många inte förstår att det kan vara olagligt att skriva hatiska kommentarer på nätet.

–  Vi ville även uppmärksamma polisen och rättsväsendet på det här problemet.

Gruppen har sedan 2017 följt inlägg och kommentarer i över 170 svenska grupper och sidor på Facebook och är i dag uppe i närmare 1000 polisanmälningar om hets mot folkgrupp, olaga hot, förtal, olaga våldsskildring och uppvigling.

Över 20 procent av dem har gått vidare till åtal och av de som går till åtal så frias ungefär var tionde. 

Hets mot folkgrupp minskar markant även på slutna Facebooksidor

Tomas Åberg

Trodde ni att hatfloden skulle vara så här stor på nätet?

– Ja. Det märktes så tydligt och det var också därför vi startade. Det är hemskt att nätet utnyttjas av så många antidemokratiska krafter.

Känns det aldrig som ett hopplöst jobb?

– Visst känner vi så i bland när vi läser så mycket hat. Men vi känner mest hopp. Vi kan till exempel se att de som är åtalade inte återfaller i brott och att hets mot folkgrupp minskar markant även på slutna Facebooksidor, det känns hoppfullt. Många av dem som anmälts upplever också ånger.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47