Efter att familjen flyttat till Stenhamra och inskolningen av den treåriga dottern Maja var klar i höstas kom larmet om RS-virus.

För att undvika att dra hem det till lillasyster Freja, nu fem månader, valde Nathalie Wiking och hennes sambo att hålla Maja hemma från förskolan på heltid i oktober till december. Trots det smittades Freja.

Efter årsskiftet kände familjen att Maja kunde återgå till förskolan – men där blev hon inte kvar mer än några dagar. Sedan gick Ekerö kommun ut med uppmaningen att alla som kan bör hålla sina barn hemma för att avlasta personalen på förskolorna.

– Det var en självklarhet, jag är ändå hemma, säger Nathalie Wiking.

https://www.mitti.se/nyheter/malarobor-uppmanas-halla-forskolebarn-hemma/repvar!oj6DAsWrCA3wmbFR7DNzg/

Tappar rutiner

Men även om hon är hemma på dagarna och har det inneburit en påfrestning i vardagen.

– Jag missar tid med bebisen och vi tappar rutiner väldigt enkelt, säger hon.

Nathalies sambo har eget företag i byggbranschen och kan inte jobba hemifrån för att avlasta. Och att ha en pigg och aktiv treåring hemma ställer krav på aktiviteter.

– Det blir lite segt och tråkigt i perioder att vara hemma. Det finns inte så mycket att göra. På biblioteket är mycket av lekgrejerna borta och det är inte så lämpligt att åka till ett lekland nu ur smittskyddsperspektiv, säger hon.

Hoppas få kompensation

Ekerö kommun ska under vintern utreda om det kan bli aktuellt med minskad kostad för de familjer där barnen är hemma på heltid eller deltid. Nathalie Wiking tycker att det vore en rimlig lösning.

– Det blir en ökad kostnad att ha barnet hemma. Vi betalar för mat och omsorg och jag tycker att vi borde få en ersättning.

Hur länge hon tror att Maja blir hemma är inte klart.

– Vi tar det vecka till vecka.

Trots lång tid borta från förskolan tror Nathalie Wiking att det blir lätt att återgå den dag det är dags för Maja.

– Hon saknar sina kompisar och är ett aktivt barn som trivs på förskolan. Men det är inte säkert att det är samma för alla. Det kanske blir tufft för andra barn, säger hon.

Men Nathalie Wiking ser inte bara nackdelar med att vara hemma med ett extra barn.

– Det är klart att det är mysigt också. Och det är skönt att inte behöva ställa en klocka på morgonen och passa tider, säger Nathalie Wiking.