Sortering. Abeer Almaraoui på klädernas första station. Här sorteras de, och går vidare till tvätt, eventuell lagning och strykning. "Jag kommer att vara här på praktik i tre månader. Jag trivs jättebra." Foto: Stefan Källstigen

Nätbutiken i Vällingby ska hjälpa arbetslösa till jobb

I Vällingby gick startskottet för nätbutiken Re:wardrobe i augusti. Butiken ska ge både kläder och personer som arbetstränar hjälp till en nystart i livet.

  • Publicerad 05:01, 27 nov 2021

Jag känner ett stort engagemang.

Fler och fler upptäcker secondhand-butiken Re:wardrobe som startade i augusti. Kläderna säljs online och skickas över hela Sverige. Ellen Carlsson jobbar med marknadsföringen, bland annat filmer på Instagram.

– Det här är inte bara kläder. Jag lyfter fram det hållbara i verksamheten. Det är second hand och det handlar om att människor ska komma ut i arbetslivet, säger Ellen Carlsson som arbetstränat sedan i juni.

Byggt upp sajten

Bakom står företaget Curonova som jobbar med bland annat arbetsträning och kompetenshöjning och matchning runt om i Sverige.

När Mitt i besöker lokalerna som ligger ovanför Fanoos restaurang på Jämtlandsgatan är Hässelbybon Ronny Nilsson precis på väg att packa kläder som ska till Jönköping. Arbetsuppgifterna är varierande. Ronny bildredigerar och administrerar sajten som han även varit med att bygga upp. Han har även lärt upp nya kollegor.

– Det är åtta steg fram till att en vara ligger färdig på sidan. Så det är lite att ta in för den som är ny, förklarar han.

På väg. Ronny Nilsson packar en tunika. "Second hand har blivit väldigt populärt och priserna har dragit iväg. Men du ska inte behöva tömma plånboken när du handlar här." Foto: Stefan Källstigen

Hemsida. Deltagaren Ronny Nilsson har varit med och byggt upp sajten. Här tillsammans med arbetsledarna Åsa Joelsson och Joakim Hasser. Foto: Stefan Källstigen

Arbetstränar

De som arbetstränar får aktivitetsersättning från Arbetsförmedlingen.

Deltagaren får genomföra arbetsuppgifter utan krav på leverans. Arbetsuppgifterna är personligt utformade.

Arbetsträningen handlar inte enbart om arbetsuppgifter. Det kan också handla om att få tillbaka rutiner och delta i en arbetssituation, till exempel att umgås med arbetskamrater, och att bekanta sig med krav och förväntningar på en arbetsplats.

Visa merVisa mindre

Foto. Fadime Kocat tar fem bilder av varje plagg. Hon för också in uppgifter som ska följa med när plagget registreras på sajten. Inledningsvis jobbar hon två timmar om dagen, sedan ska det öka. "Jag är jättenöjd. Innan jag började här var jag jättetrött" Foto: Stefan Källstigen

Datorer. Curonova har även en avdelning i Vällingby som renoverar datorer. Här undersöker Mateusz Krzysztof vad som kan vara fel. Foto: Stefan Källstigen

Arbetslösa 16-64 år

Hässelby-Vällingby (Öppet arbetslösa och i program)

Oktober 2021: 8,15 procent

Oktober 2020: 9,6 procent.

Hela Stockholms stad (Öppet arbetslösa och i program)

Oktober 2021: 5,65 procent

Oktober 2020: 7,27 procent

2 242 personer var öppet arbetslösa i Hässelby-Vällingby i oktober i år. 1 774 personer var i program med aktivitetsstöd.

Siffrorna kommer från Sweco på uppdrag av Stockholms stad och jämförs med befolkningen. Arbetsförmedlingen jämför med så kallad registerbaserad arbetskraft och får på sätt fram en högre andel arbetslösa. Det rör sig dock om samma antal arbetslösa i bådas statistik.

Visa merVisa mindre

I butikens namn ryms både engelskans wardrobe (garderob), reward (belöning). Namnet och prefixet "re" pekar på att det handlar om både återbruk och en hjälpande hand.

Deltagarna har av olika anledningar hamnat utanför den ordinarie arbetsmarknaden. Flera av dem en längre tid. Genom Arbetsförmedlingen har de fått en plats hos Curonova och nätbutiken Re:wardrobe för arbetsträning. Flera av deltagarna har varit med och startat upp sajten.

– Jag känner ett stort engagemang, och det kändes som att jag var en del av teamet från dag ett, säger Ronny Nilsson.

Tvättas och lagas

Kläderna som säljs är gåvor från både privatpersoner och företag. Innan de läggs upp på sidan passerar de andra stationer och moment. Bland annat tvätt, lagning och fotografering liksom registrering och kategorisering med bland annat artikelnummer, märke och storlek.

Joakim Hasser är arbetsledare på Curonova och började förberedelserna för Re:wardrobe i slutet av mars tillsammans med deltagare som kommit från Arbetsförmedlingen. Det hela startade design av hemsida, fotografering, bildredigering och annat.

– Det är arbetsuppgifter som är vanligt förekommande på arbetsmarknaden. Vår uppgift och mål är att deltagarna ska komma tillbaka till arbetslivet, säger Joakim Hasser.

Men inte bara Re:wardrobe finns i lokalerna. Deltagarna jobbar även med annat.

– Här i Vällingby har Curonova förutom Re:wardrobe även datoroptimering och it samt arbetsträning för logistik och produktion, där vi hjälper mindre företag. Vi ser stora framsteg hos flera som kommit hit, säger Joakim Hasser.

Handledare. Åsa Joelsson och Joakim Hasser guidar deltagarna som arbetstränar i Vällingby. Foto: Stefan Källstigen