S, C och MP kör varannan man och varannan kvinna.

De andra partierna i kommunfullmäktige har också en jämn eller hyfsat jämn fördelning, åtminstone bland namnen i valsedelns övre skikt.

Men det finns ett undantag. Sverigedemokraterna har dokumenterat svårt att locka kvinnliga väljare, men det tycks vara ännu motigare att hitta kvinnor som vill jobba aktivt i partiet.

"Vi har försökt"

På SD:s valsedel i Sollentuna är männen i markant majoritet med 18 av 20 namn.

– Det är inte så få kvinnor inom partiet, cirka 30 procent av medlemmarna, men få av dem är lockade av att bli kommunpolitiker. Vi har försökt, men lyssnar man på kommunfullmäktige så blir man ju inte direkt lockad av att sitta där, säger Bo Ehlin, SD:s gruppledare i Sollentuna.

Okej, men det förklarar väl inte specifikt varför ni har så få kvinnor på er valsedel?

– Nej, kanske inte. Men det har i alla fall blivit bättre i dag jämfört med för åtta år sedan. Och vi har en kvinna högt upp, Monika Brodzinska, som är trea på listan. Hon är generalsekreterare i Ungsvenskarna, Sverigedemokraternas ungdomsförbund, och väldigt duktig. Henne tror vi mycket på.

Även M, L och KD har en klar majoritet män på sina valsedlar men när det gäller namnen högt upp på listan – de som har möjlighet att ta plats i kommunfullmäktige – är fördelningen relativt jämn.

18-åring yngsta kandidaten

Åldersmässigt syns inga större skillnader mellan de olika partierna. Gemensamt för de som har uppgett kandidaternas ålder på valsedlarna är att en majoritet – i vissa fall en mycket klar sådan – har passerat 50-strecket.

Men det finns undantag. Socialdemokraterna har blott 25-årige Anton Lindgren som förstanamn och Moderaterna har 18-åriga Anastasia Sofia på plats 23, och hon är den yngste av alla som kandiderar till kommunvalet i Sollentuna i år.

– Jag tycker att det är jättekul att jag är yngst. Vissa säger att man bör ha erfarenhet för att ge sig in i politiken och jag förstår det men samtidigt är det viktigt med olika perspektiv och att alla i Sollentuna blir representerade på valsedlarna, säger hon.

Troligen ersättare

Plats 23 innebär att hon med största sannolikhet kommer att få en plats som ersättare i kommunfullmäktige efter valet.

– Jag är fine med det. Så får vi se om jag får plats i någon annan nämnd, det är upp till partiet att bestämma. Men annars är det bra att vara ersättare för jag kanske flyttar efter studenten, säger Anastasia Sofia som i dag går trean på Danderyds gymnasium.