Långa köer på Arlanda Foto: Peter Grännby / Byrd

Nästan två miljoner resenärer från Arlanda

Flygstrejk, pandemi och störningar i flygtrafiken i Europa. Trots det ökar resandet till och från Arlanda och antalet resenärer är nästan tillbaka på samma nivå som innan pandemin.

  • Publicerad 13:21, 9 aug 2022

Flera av våra flygplatser har haft en stark återhämtning i resandet till nivåer nära resandet före pandemin

Efter pandemin har flygandet till och från Arlanda ökat och för andra månaden i rad hade flygplatsen närmare två miljoner resenärer.

Att resandet ökat har synts på framförallt Arlanda där det ett tag nästan dagligen rapporterades om långa köer till säkerhetskontrollen. Situationen var så pass anmärkningsvärd att den till och med lyftes upp i regeringen.

När Swedavia presenterade siffrorna över resenärer i juli visar det sig att drygt 1 723 000 resenärer reste utomlands. De populäraste resmålen var under juli månad London, Amsterdam och Helsingfors. Antalet inrikesresenärer uppgick till 204 000.

– Det är fortsatt högt tryck i sommarresandet på flertalet av våra flygplatser. Efter två år med pandemin har vi kunnat välkomna närmare sex miljoner resenärer till våra flygplatser under sommarmånaderna juni och juli. Flera av våra flygplatser har haft en stark återhämtning i resandet till nivåer nära resandet före pandemin, säger Jonas Abramhamsson som är Swedavias vd och koncernchef.

Nästan som innan pandemin

Men än är inte Swedavia riktigt på samma resenivåer som innan pandemi. Resandet ligger drygt 20 procent lägre jämfört 2019-års nivåer.

– Utmaningar i Europa fortsätter dock att påverka både punktligheten på våra flygplatser och leder tyvärr även till mer försenat bagage när nu fler resenärer kommer tillbaka än reser från våra flygplatser. Bagagesituationen på Arlanda är trots omständigheterna stabil och flyter på, säger Jonas Abrahamsson.

Nu har kösituationen blivit bättre. Ungefär 80 procent av alla resenärer från terminal 5 har nu en kötid till säkerhetskontrollen på under 15 minuter.

Drygt 100 nya medarbetare har fått anställning under juli av Avarn, som är företaget som ansvarar för säkerhetskontrollen. Ytterligare ett 80-tal medarbetare kommer under augusti.

London populäraste resmålet

Stockholm Arlanda Airport hade 1 927 000 resenärer och därmed för andra månaden i följd närmare 2 miljoner resenärer.

Drygt 1 723 000 resenärer reste utomlands.

Antalet inrikesresenärer uppgick till 204 000.

Sammantaget ökade resandet vid Arlanda med närmare 120 procent jämfört med fjolåret, men är drygt 20 procent lägre jämfört 2019-års nivåer.

London var absolut den största utrikesdestinationen i juli, Därefter följde Amsterdam och Helsingfors.

Visa merVisa mindre

London var den populäraste utrikesdestinationen i juli. Foto: Claudio Britos

Ett barn och en vuxen rånades i Märsta

Nyheter Två rån i Märsta på fredagskvällen Ett barn och en man utsattes för rån under fredagskvällen. Polisen kunde gripa två berusade män som misstänks för två fall av rån.måndag 26/9 9:55

FC Arlanda är klara för division 2

Nyheter Resultatet i sista matchen betydelselös för placering Det blev triss i vinster för Sigtunalagen FC Arlanda, Märsta IK och Rosersbergs IK i helgen.måndag 26/9 8:34

Allt vanligare med norrsken – så fångar du fenomenet på bild

Nyheter Elvaårscykel. Just nu är solens aktivitet på uppgång, då blir himlen mer färggrann Dansande ljus i skyn i skimrande gröna och blå toner. Nu syns norrsken allt mer på våra breddgrader. Så plåtar du fenomenet på bästa sätt?lördag 24/9 13:54