Undervisning som vanligt. Det är vad som gäller i Sollentuna, så länge det inte blir helt omöjligt på grund av hög personalfrånvaro. Foto: Mostphotos

Nästan halva personalstyrkan borta på skola i Norrviken

Smittspridningen är stor i Sollentunas skolor, både bland personal och elever. På exempelvis Dibber International i Norrviken saknas nästan hälften av lärarna och över 35 procent av eleverna. Men än så länge är det undervisning på plats som gäller.

  • Publicerad 12:12, 25 jan 2022

Nästa vecka blir det mer normalt – det ser vi fram emot.

– Det är nu i början av veckan som vi har nästan 50 procent av lärarna borta, sedan blir det bättre. Vi har tagit in vikarier så vi bedömer att vi klarar av att hålla undervisningen igång. Men det är väldigt många elever som är borta. Just nu är det en peak, nästa vecka blir det mer normalt – det ser vi fram emot, säger Jeremy Brooks som är rektor på Dibber Norrviken.

En del föräldrar har uttryckt oro och tycker att skolan borde övergå till distansundervisning när smittspridningen är så stor som den är just nu.

– Jag förstår dem och jag har ställt samma frågor till mina egna barns skolor, men vi har täta samråd med kommunen och med Dibber centalt. Skulle det visa sig att vi inte kan garantera säkerheten så skulle vi stänga direkt, men så är det inte nu. Kommunen har bestämt att de kommunala skolorna ska fortsätta ha vanlig undervisning, fast många är borta. Vi är en friskola, men vi följer kommunen, säger Jeremy Brooks.

Viss undervisning hemifrån

Även kommunens största gymnasium Rudbeck har undervisning på plats, trots att läget beskrivs som ”ansträngt” av skolchefen Linus Nygren.

– Många är hemma, både elever och lärare. De flesta av lärarna som är hemma kan ha digitala lektioner hemifrån, men i övrigt har vi inte distansundervisning, säger han.

Vad krävs för att ni ska börja med det?

– Det är utbildningsnämnden som avgör, på min inrådan. Men det handlar om att det ska vara en sådan avsevärd frånvaro att verksamheten inte fungerar, och så är det inte nu, säger Linus Nygren.

"Extraordinär situation"

Även utbildningskontorets chef Linda Ekstrand beskriver läget i Sollentunas skolor och förskolor som ansträngt då frånvaron har skjutit i höjden de senaste veckorna.

– Testkapaciteten i regionen räcker inte så nu ska alla med symtom vara hemma, och så blir det familjekarantän. Då blir det hög personalfrånvaro. Det är största problemet nu, inte bara i Sollentuna utan i hela landet, säger hon.

Än så länge har dock inte distansundervisning införts på någon skola berättar Linda Ekstrand.

– Och även förskolorna har kunnat ha öppet, med undantag för en som är fristående. Några fritidshem har tvingats stänga, men alla grundskolor har fortsatt med vanlig undervisning. I vissa fall har lärare kunnat undervisa hemifrån, då vi har kunnat säkerställa att barnen har tillsyn i klassrummet. Personalen gör ett extraordinärt arbete i en extraordinär situation.

Frånvaron i Sollentuna i siffror

I slutet av förra veckan låg personalens frånvaro på 20–50 procent i Sollentunas förskolor, med ett snitt på 31 procent. Bland barnen låg frånvarosnittet på 32 procent.

I Sollentunas grundskolor låg personalfrånvaron på i snitt 17 procent, och elevernas frånvaro på i snitt 19 procent.

Källa Sollentuna kommun

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

”SL:s biljettsystem är otydligt”

Nyheter Slukade alla biljetter på en gång Bengt Cederfelt trodde att det gick att köpa ett antal resor i SL-appen att "ha på lager", precis som med det nya gröna SL-kortet. Men inte. Allihop drogs när han aktiverade biljetten.tisdag 24/5 8:46

Malmparkens dag firas i dagarna två

Nyheter Syftet är att skapa ökad framtidstro och trygghet På lördag och söndag, den 28 och 29 maj, är det dags för Malmparkens dag i Tureberg.tisdag 24/5 7:12

Två pojkar döms för förnedrande rån

Nyheter Hotade drabbad tonåring till livet En tonåring blev slagen, sparkad och hotad då han rånades av två jämnåriga pojkar i Rotebro i november 2020. Rånet hade dessutom förnedrande inslag och filmades av gärningsmännen. Nu har de båda...måndag 23/5 15:21