– Det är nu i början av veckan som vi har nästan 50 procent av lärarna borta, sedan blir det bättre. Vi har tagit in vikarier så vi bedömer att vi klarar av att hålla undervisningen igång. Men det är väldigt många elever som är borta. Just nu är det en peak, nästa vecka blir det mer normalt – det ser vi fram emot, säger Jeremy Brooks som är rektor på Dibber Norrviken.

En del föräldrar har uttryckt oro och tycker att skolan borde övergå till distansundervisning när smittspridningen är så stor som den är just nu.

– Jag förstår dem och jag har ställt samma frågor till mina egna barns skolor, men vi har täta samråd med kommunen och med Dibber centalt. Skulle det visa sig att vi inte kan garantera säkerheten så skulle vi stänga direkt, men så är det inte nu. Kommunen har bestämt att de kommunala skolorna ska fortsätta ha vanlig undervisning, fast många är borta. Vi är en friskola, men vi följer kommunen, säger Jeremy Brooks.

Viss undervisning hemifrån

Även kommunens största gymnasium Rudbeck har undervisning på plats, trots att läget beskrivs som ”ansträngt” av skolchefen Linus Nygren.

– Många är hemma, både elever och lärare. De flesta av lärarna som är hemma kan ha digitala lektioner hemifrån, men i övrigt har vi inte distansundervisning, säger han.

Vad krävs för att ni ska börja med det?

– Det är utbildningsnämnden som avgör, på min inrådan. Men det handlar om att det ska vara en sådan avsevärd frånvaro att verksamheten inte fungerar, och så är det inte nu, säger Linus Nygren.

"Extraordinär situation"

Även utbildningskontorets chef Linda Ekstrand beskriver läget i Sollentunas skolor och förskolor som ansträngt då frånvaron har skjutit i höjden de senaste veckorna.

– Testkapaciteten i regionen räcker inte så nu ska alla med symtom vara hemma, och så blir det familjekarantän. Då blir det hög personalfrånvaro. Det är största problemet nu, inte bara i Sollentuna utan i hela landet, säger hon.

Än så länge har dock inte distansundervisning införts på någon skola berättar Linda Ekstrand.

– Och även förskolorna har kunnat ha öppet, med undantag för en som är fristående. Några fritidshem har tvingats stänga, men alla grundskolor har fortsatt med vanlig undervisning. I vissa fall har lärare kunnat undervisa hemifrån, då vi har kunnat säkerställa att barnen har tillsyn i klassrummet. Personalen gör ett extraordinärt arbete i en extraordinär situation.