Dos tre. Snart kommer ett beslut om en tredje dos även för personer som inte har nedsatt immunförsvar, meddelar Sara Byfors, enhetschef på FHM. Foto: Mostphotos/FHM (kollage)

Nästan dubbelt så många smittade

En ökning från vecka 36 till vecka 37 i antalet smittade i Sigtuna kommun. Inget nytt dödsfall, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport.

  • Publicerad 10:15, 24 sep 2021

Vi tittar också på frågan att vaccinera en tredje dos för fler

Smittspridningen minskade något i landet förra veckan.

Det meddelade Folkhälsomyndigheten (FHM) vid förra veckan presskonferens. Samtidigt meddelade myndigheten att de sett en liten uppgång i antalet dödsfall i landet.

– Det är framförallt de som inte vaccinerat sig ännu som behöver intensivvård, säger Sara Byfors, enhetschef på FHM.

Inget nytt dödsfall rapporterades från Sigtuna kommun under veckan.

Sigtuna kommun ökade däremot från vecka 36 till vecka 37. Totalt 43 nya fall, jämfört med 25 från veckan innan.

I resten av länet såg man en nedgång. Totalt smittades 1 754 förra veckan, jämfört 2 191 veckan innan.

Råd kvar för ovaccinerade

Tidigare i september meddelade FHM att man släpper på de allmänna restriktionerna från den 29 september.

Vissa råd behålls för vuxna, 18 år och äldre, som ännu inte vaccinerat sig.

– Man ska se till att inte befinna sig i miljöer där det kan bli trängsel och inte kan hålla avstånd. Det är särskilt viktigt för att skydde de äldre och personer i riskgrupper, mot följderna av covid-19, säger Sara Byfors.

En tredje dos

I vissa delar av Sigtuna kommun är andelen vaccinerade fortsatt relativt låg vilket drar ner procenten vaccinerade. 73 procent har tagit minst en dos vilket innebär 28 773 personer. 63 procent har fått två doser.

I slutet av augusti hade 88 procent av den vuxna befolkningen i Til och Munkholmen fått minst en dos, vilket är flest i kommunen. Det kan jämföras med delar av centrala Valsta där endast 50 procent har tagit en dos.

– Är vaccinationsgraden jämnt fördelad blir det svårare för smittan att spridas, säger Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet till nyhetssajten Newsworthy.

Strax över sex miljoner svenskar har tagit två doser.

Enhetschefen Sara Byfors säger att det kan bli aktuellt med en tredje dos för fler.

– Vi har redan rekommendationen om en tredje dos för personer med nedsatt immunförsvar. Vi tittar också på frågan att vaccinera en tredje dos för fler. Det kommer ett beslut i närtid.

Covid-19 i Sigtuna vecka 37

Antal nya bekräftade fall i Sigtuna: 43

Antal avlidna sedan pandemins start (t.o.m 23/9): 111

Andel vaccinerade över 16 år, en dos: 73 procent

Andel vaccinerade över 16 år, två doser: 63 procent

Källa: Folkhälsomyndigheten/Socialstyrelsen

Visa merVisa mindre

Corona: 28 nya fall på en vecka

Sigtuna FHM ser två sannolika scenarier i vinter Färre 16 och 17-åringar sprider corona efter att många nu fått vaccinet, meddelar FHM. I Sigtuna kommun ligger smittan på en jämn nivå.fredag 22/10 9:29

Spärrvakternas toalettbesök kan kosta 100 000 kronor i böter

Nyheter ”Ett omänskligt system" säger Edilma Sebestyén i spärren på Södra station Varje gång pendeltågens spärrvakter går på toaletten måste de be om lov. Annars riskerar deras arbetsgivare böter på upp till 100 000 kronor. SL:s hemliga kontrollanter ser till att toareglerna följs.fredag 22/10 5:53

Privatperson lyckades släcka bilbrand

Nyheter Släcktes innan branden utvecklades och spred sig Brinnande föremål hittades på en bil i Märsta centrum. Bilen stod parkerad men branden lyckades släckas av en privatperson innan den tog fart ordentligt.torsdag 21/10 11:49

SVT slår upp ny redaktion i Märsta

Nyheter Lokal-tv. En del av bolagets satsning på lokaljournalistik SVT öppnar fyra nya redaktioner under 2022 – en av dessa är belägen i Märsta. Det är en del i tv-bolagets satsning på lokaljournalistik.torsdag 21/10 10:03

Olov Holst (M) vill avskaffa public service-skatt

Nyheter Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) debatterar för ett avskaffande av public service-skatten, tillsammans med fyra andra moderater i landet.torsdag 21/10 8:55