Nästan 200 personer är hemlösa i Väsby

Antalet hemlösa i Upplands Väsby ökar kraftigt. Kvinnor och unga är de grupper som ökar mest, visar Socialstyrelsens granskning.

  • Publicerad 10:47, 20 feb 2012

Just nu är runt 200 personer hemlösa i Upplands Väsby, enligt siffror från Socialstyrelsen. Det är fyra gånger så många som när Socialstyrelsen senast gjorde en mätning år 2005, då var 48 personer hemlösa.

Siffrorna bör tas med en nypa salt, eftersom Socialstyrelsen räknat lite annorlunda i den senaste mätningen. Man har till exempel även räknat in personer som har ett tillfälligt boende, men som varit i kontakt med sociala myndigheter och antas bli bostadslösa i framtiden.

Trots att siffrorna inte är helt jämförbara är trenderna tydliga. Allt fler kvinnor och unga under 26 är hemlösa i dag jämfört med 2005.

– Det är djupt oroande att det är allt fler unga. Vissa har utsatts för våld och vågar inte återvända till sina familjer, andra ingår i familjer som blivit vräkta eller tvingats lämna sina hem, säger Marika Markovits, direktör på Stockholms stadsmission.

En av de hemlösa är Kiuomars Kavoosifar, som Lokaltidningen Mitt i berättade om i december. Han sov på nattbussar och var rädd för att inte överleva vintern.

Nu har hans bostadssituation tillfälligt löst sig. Den närmaste tiden får han sova på soffan hos en bekant. Men han berättar att han är orolig över framtiden.

– Det enda jag vill är att få någonstans permanent att bo. Fast det är mycket svårt att hitta, säger han.

Socialstyrelsens granskning visar att nio av tio hemlösa inte har något lönearbete, utan lever på bidrag eller saknar inkomst.

Många hyresvärdar godkänner inte ekonomiskt bistånd som inkomst och därför utestängs hemlösa från bostadsmarknaden.

Upplands Väsby har inte som Stockholms kommun en ”tak över huvud garanti” som innebär att hemlösa alltid har rätt att få akutboende. Det finns heller inget härbärge i kommunen.

– Men det är något som vi diskuterar. Kanske inte de närmsta åren, men vi ser att det finns ett behov, säger Maria Fälth (KD) ordförande i social- och äldrenämnden i Upplands Väsby.