"Toppen". Irene Grahn Aronsson och Lillemor Edin är förtjusta i idén att få åka iväg. Foto: Anders Björklund

Nästa år kan Botkyrkas äldre få åka på kollo

Låt pensionärer på Botkyrkas äldreboenden åka på sommarkollo föreslog Kristdemokraterna. Nu tittar Botkyrka kommun på om det är möjligt att låta de äldre få komma iväg på något slags sommarvistelse – Jag åker gärna. Det är bara att putta på baken lite så jag kommer uppför trappen i bussen, säger Irene Grahn Aronsson som bor på Orren i Tumba.

  • Publicerad 10:00, 16 jun 2017

Botkyrka kommun håller på att utreda om det är möjligt att ge brukare på vård- och omsorgsboenden och servicehus möjligheten att komma iväg en sväng på sommaren på något slags sommarvistelse.

– Det vore toppen. Men de måste se till att det är personal med då och en plats där det inte är en massa trappor, säger Irene Grahn Aronsson som bor på Orren i Tumba.

Var på boendet hela sommaren

Något beslut om hur det blir är inte fattat. Och någon vistelse i sommar är det inte tal om. Vård- och omsorgsförvaltningen ska först utreda förutsättningarna, till exempel hur mycket en sommarvistelse skulle kosta och möjliga resmål i eller utanför Botkyrka.

– Jag var inte iväg någonstans förra sommaren, men när min man var i livet brukade vi åka iväg tillsammans, säger Irene.

Flera kommuner har kollo

Mitt i Botkyrka Salem träffar Irene Grahn Aronsson i Orrens restaurang. Bordskamraten Lillemor Edin stämmer in i att detta är en bra idé. De börjar nämna tänkbara platser för en sommarvistelse. Utredningen sker efter en motion om seniorkollo som Kristdemokraterna (KD) ställt.  Enligt Aram El Khoury (KD), ledamot i vård- och omsorgsnämnden, har ett tjugotal kommuner i Sverige redan seniorkollo.

– Utvärderingarna har varit positiva. Det här ger de äldre möjlighet till social gemenskap, säger han.

Vad är möjliga resmål tänker du?

– I Trosa är det fint och där äger kommunen en gård. I Grödinge är det också fint. Även Lida Friluftsgård är idealiskt, säger han.

Inspirerad av de andra kommunerna nämner Aram El Khoury möjligheten att ha olika temaveckor som intresserade kan anmäla sig till.

– Det kan vara olika veckor med teman till exempel motion, matlagning eller olika kulturer. Andra kommuner har också haft hbtq-veckor, förklarar han.

Hoppas på nästa sommar

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Tuva Lund (S) hoppas att en sommarvistelse för äldre blir möjlig nästa sommar. Den förhoppningen har också Aram El Khoury.

– Jag tänker att vi får börja med brukare på våra boenden. Men min förhoppning är att alla äldre i Botkyrka som vill ska få den här möjligheten, säger han.