Tyresö bostäder ska erbjuda 25 procent av deras bostäder till nyanlända. Foto: Stefan Källstigen

Nästa år anvisas 160 nyanlända till Tyresö

Förra året fick Tyresö kommun underkänt i sitt flyktingmottagande. Nu har kommunen tagit ett antal beslut för att ta emot de 160 nyanlända som det anvisats till 2018. –Vi måste först beta av de som är kvar och sen komma ikapp med resten, säger Fredrik Saweståhl (M).

  • Publicerad 14:27, 1 nov 2017

Som Mitt i berättade förra året så fick Tyresö kommun underkänt i sitt flyktingmottagande. Tyresö anvisades 170 nyanlända under 2016, men lyckades bara ta emot 47. Det gjorde kommunen till en av de sämsta i landet på mottagande under 2016.

Den 1 mars 2016 trädde den nya bosättningslagen i kraft, som ger kommuner ansvar att ordna boende till nyanlända.

Trots det började många kommuner inte att bygga förrän sent under hösten och många kommuner klarade inte att ta emot det antalet nyanlända personer som anvisats förra året. En stor del av kritiken från kommunerna har varit att regeringen lagt ansvaret för de nyanlända helt på kommunerna och struntat i om det gått att ordna boende eller inte.

– Människor kan inte bo i luft och det finns inga bostäder. Staten kan inte sitta och låtsas att människor bara kan pytsas ut i landet, säger Tyresös kommunstyrelse ordförande Fredrik Saweståhl (M).

Nu har Tyresö anvisats att ta emot 160 nyanlända under 2018 och kommunen satsar nu på komma ikapp under nästa år.

– Vi har fattat ett antal beslut för att kunna ge nyanlända boende. Min bedömning är att vi först måste beta av de som är kvar och sen komma ikapp med resten, säger Fredrik Saweståhl (M).

För att kommunen ska lyckas ta hand om sitt flyktingmottagande bättre det här året ska kommunen göra följande:

  • 25 % av de bostäder som Tyresö bostäder förmedlar ska under en treårs period avsättas till nyanlända.
  • Bygga tre moduler. Två är uppställda redan och den tredje kommer nu i november.

Ett krångligt och byråkratiskt arbete med detaljplaner som överklagas och långa handläggningstider hos länsstyrelsen gör att det är svårt att bygga nytt och har gjort att många kommuner hyr hotellrum och köper bostadsrätter till nyanlända, detta är någonting som inte kommer bli aktuellt för Tyresö kommun.

– Vi kommer inte likt en del andra kommuner shoppa bostadsrätter. Vi kommer inte använda skattebetalarnas pengar på det sättet, säger Fredrik Saweståhl (M).