NÄRPRODUCERAT. Ett 20-tal producenter kommer erbjuda varor i rekoringen, har syns en utlämning vid ett annat tillfälle. Foto: Privat

Närproducerad matmarknad gör succé på Kungsholmen

Trycket på att handla närproducerad mat direkt från producenter är hårt på Kungsholmen. Initiativtagarna hoppas öka utbudet.

  • Publicerad 13:38, 22 jan 2021

Det var i augusti förra året som en ny Rekoring lanserades på Kungsholmen. Reko står för rejäl konsumtion och genom facebook-grupper kan konsumenter beställa direkt från utvalda producenter. Betalning sker i förskott och varorna hämtas sedan vid utvalda platser och tider.

Populär matmarknad kommer till Kungsholmen

Förväntningarna på Kungsholmen var stora på förhand enligt initiativtagarna – och de har infriats

– Vi har varit tvungna att sätta en begränsning på 35 producenter eftersom det har varit sånt tryck. Det är fantastiskt vad den har växt, säger Jonas Lönnqvist, en av initiativtagarna, vars fru Linda Lönnqvist driver Lönnqvists skafferi som är en av producenterna.

Speciellt under julhandeln såg de ett stort intresse av handla från matmarknaden, där uthämtningen sker vid Electrolux besöksparkering. Och de hoppas kunna växa ytterligare, när pandemin tillåter.

– Nu kör vi på parkeringarna på båda sidor av huset eftersom vi vill ha lite mer space på grund av pandemin. Men så fort det släpper lite kring restriktionerna under året så planerar vi öka antalet producenter, säger Jonas Lönnqvist.

Även utbudsmässigt har det växt.

– Det är väldigt mycket nischade produkter också, som kaffe från lokala rosterier, chillisåser, tonicvatten, korvar, ostar med mera. Det är ett otroligt utbud, säger Jonas Lönnqvist.

Matmarknaden

Vad? Rekoring, en matmarknad för närproducerad mat

När/var? Utlämning sker jämna onsdagar mellan 19.15 - 19.45 på sker på Electrolux besöksparkering på Sankt Göransgatan. Nästa utlämning är 27 januari.

Hur? Bli medlem i gruppen "Reko Stockholm Kungsholmen" på Facebook för mer information kring producenterna och hur man beställer.

Visa merVisa mindre