Mikael Windahl driver Säby gård och är en av cirka 25 matproducenter i Värmdö. Foto: Stefan Källstigen

Närodlat ger mersmak på Värmdö

Intresset för närproducerad mat har aldrig varit så stort som nu, vilket gör att mathantverkarna på Värmdö går samman för att försöka möta efterfrågan. På Säby gård på Ingarö är potatisen för självplock helt slut för första gången på 40 år. – Vi har aldrig haft så mycket folk här, säger Mikael Windahl.

  • Publicerad 08:32, 18 okt 2016

Några säckar potatis är allt som vittnar om årets skörd på gamla Säby gård på Ingarö. Under några få datum i september kom självplockare från hela Värmdö och fyllde sina hinkar med de över 30 ton potatis som skördats. En dag fanns det inga fler knölar att dra upp ur jorden.

– Vi har aldrig haft så mycket folk här. De äldre kunderna brukade plocka flera hundra kilo och lägga i jordkällaren, nu plockar folk mindre volymer men det är många fler som kommer, säger Mikael Windahl.

Han är lantbrukare och driver Säby gård och en av cirka 25 matproducenter i Värmdö. Tillsammans står de för allt från kött från Malma Gård till Wikströms fisk på Möja, sylt från Nora gård och ost från Rindö.

Och intresset för närproducerad mat har aldrig varit så stort som nu.

– Många konsumenter idag anser att maten både ska göra gott, smaka gott och gynna något man vurmar för. Det svenska, det genuina, en producent man känner och så vidare. Denna utveckling kan inte minst noteras i storstadsområden, där det blir alltmer inne att servera mathantverk av olika slag på restauranger och dylikt, säger Åsa Lannhard Öberg, på Jordbruksverket.

Enligt myndigheten kopplar många samman djurskydd, djurhälsa, miljö och klimat med närproducerat.

– En ökad andel konsumenter vill äta mat som står för trygghet, vilket i många fall sammanfaller med mat som är producerad i Sverige, säger Åsa Lannhard Öberg.

Amanda Ki Ranebo köper lokal matkasse av Carin Jigemark, Smaka på Värmdö. Söndagen den 23 oktober säljs årets sista Värmdökasse.

Det är något som även Mikael Windahl har lagt märke till.

– Folk är mer medvetna om vad de stoppar i sig, säger han.

Från hans gård kommer även äpplen som Värmdö musteri förvandlar till dryck och rapsolja som tappas på flaskor. På etiketterna går det att se vilket fält rapsen kommer ifrån.

– Det märker vi att kunderna vill ha. Många gillar att nörda ner sig, säger han.

Att gå samman och hjälpas åt är vanligt för Värmdös företagare. Dessutom ligger entreprenörskapet i många öbors gener, menar Amanda Ki Ranebo på Smaka på Värmdö.

– För att bo i skärgården måste man vara en kreativ och påhittig människa. Vi hjälps åt jättemycket, så att vi kan driva våra egna gårdsbutiker och få det att gå runt. Alla mathantverkare här samarbetar istället för att se varandra som konkurrenter. Sedan tror jag att det underlättar att det bara finns en av varje sort, på så sätt kompletterar vi varandra, säger hon.

Sedan en dryg månad tillbaka är Smaka på Värmdö en ekonomisk förening. Syftet är att binda samman de lokala mathantverkarna och resultatet är bland annat Värmdökassen, en matkasse fylld med enbart varor från Värmdö.

Under sammanlagt sju veckor finns kassen att köpa under några timmar varje veckoslut och försäljningen går bra. Amanda Ki Ranebo tror att succén beror på att det går en trend i att köpa närproducerat.

– Det har blivit väldigt inne, folk är mer medvetna om vad de äter och vill se var djuren har gått och var rapsen växer. Det har gjort det lättare för oss som vill göra något eget att försörja oss, säger hon.

Samtidigt finns traditionen med lokalt producerad mat sedan länge i Värmdö.

– Visst är det en matkultur som ligger i tiden, men i skärgården är den mycket mer tradition än trend. Det går ju i arv, många som är uppväxta på gårdarna tar över och den traditionen sitter i, säger Amanda Ki Ranebo.

Även de större butikskedjorna har varit snabba på att nappa på de lokala matproducenternas sortiment.

Katarina Nilsson gillar närproducerat. ”Varför transportera mat över hela jorden när det inte behövs? Det är jättekonstigt tycker jag”.

På Ica Maxi i Mölnvik har man aldrig haft så många närproducerade varor på hyllorna som nu.

– Vi hade en boost 2014, då hände det verkligen någonting. Tidigare hade konsumenterna mer fokus på priset men nu väljer många att handla mer medvetet. Man tar ett större ansvar och handlar mer närproducerat och ekologiskt. Det är bättre att köpa varor som inte behöver fraktas så långt. Och för mig som handlare finns ett personligt engagemang i att stötta och värna de små leverantörerna och företagarna på Värmdö, säger handlaren Pelle Paulsson.

Läs mer: Gustavsberg satsar på lokal mat

Fakta

Vill du smaka på Värmdö?

Vill du själv uppleva och kanske köpa hem några av Värmdös olika mathantverk? Här kommer ett axplock av matproducenter.
Nora Gård. Gårdsbutik med försäljning av egentillverkad sylt, marmelad och saft, samt honung.
Siggesta Gård. Inte bara en plats att övernatta på. Här kan man även besöka gårdsbutiken med egengjord ketchup och solrosbräck.
Från Ostmakeriet på Rindö kommer inte bara produkternas innehåll från Värmdö. Ostarna har även namngetts efter lokala platser som Älvsala, Rindö och Möja.
Malma gård. Säljer färs från nöt där djuren är uppvuxna på eget foder och slaktade i lokala slakterier. Säljer även charkuterier och skinn.
Wikströms fisk på Möja driver främst restaurang men säljer även fisk över disk.

Visa merVisa mindre