Rekordvärmen har gjort resandet i kollektivtrafiken till en plåga för en del resenärer. Foto: Mitt i Stockholmt

Närmare 1400 klagomål på värmen i SL-trafiken

Stekheta bussar har varit ett stort irritationsmoment bland länets resenärer i sommar och SL har mottagit närmare 1 400 klagomål på två månader. Nu kräver Socialdemokraterna i landstinget att luftkonditioneringen funkar på alla bussar.

  • Publicerad 04:48, 10 jul 2018

Under sommaren har det rapporterats flitigt om resenärer som fått svettas i stekheta bussar utan fungerande luftkonditionering, om pendlare på Roslagsbanan som på grund av värmen väljer bilen i stället. Samt om arbetsmiljöproblemen för förare som tvingas arbeta i de varma bussarna och tågen.

Mellan 3 maj och 4 juli har SL fått in 1 360 klagomål och synpunkter på temperatur och ventilation på bussar, tåg och t-bana. Det visar statistik som SL tagit fram åt Mitt i Stockholm.

Kräver AC på alla bussar – redan i sommar

Nu kräver Socialdemokraterna i landstinget att alla SL-bussar ska ha fungerande luftkonditionering. Enligt kravet finns pengar att fixa det redan i sommar, men att de styrande avstår medvetet.

– Det här är något som kan fixas snabbt, de flesta bussar har redan luftkonditionering. När SL går ut med att om man ska åka en lång sträcka så är det bra att hoppa av titt som tätt på grund av värmen, då är det något som brister. Det är orimligt att man inte ska kunna åka längre sträckor. Dessutom är det en trafiksäkerhetsfråga, säger Talla Alkurdi (S), oppositionslandstingsråd.

Anklagelsen: Vill frisera ekonomin

Socialdemokraternas förslag lades fram i trafiknämnden i landstinget i mitten av juni när SL:s ekonomiska rapport behandlades.

Den visar att SL beräknas gå med 400 miljoner i vinst i år, och kostnaderna för drift och underhåll väntas hamna 26 miljoner kronor under budget vid årets slut. Det är främst med de pengarna som Socialdemokraterna ser att förslaget kan finansieras.

De som betalar priset är resenärerna som får svettas

Talla Alkurdi (S), landstingsråd i opposition

– Moderaterna har inte tagit tag i frågan. De bortser från vad som är bäst för resenärerna och lägger pengar på hög för att frisera det ekonomiska resultatet. Samtidigt är länet fullt av bussar med trasig luftkonditionering. De som betalar priset är resenärerna som får svettas, och förarna som får en oacceptabel arbetsmiljö. Moderaterna skyller på bussoperatörerna, men det är faktiskt de som har det högsta ansvaret för SL-trafiken, säger Talla Alkurdi.

Slår tillbaka: Kan inte läsa budgeten

Nu svarar också trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) på kritiken.

– Antingen kan S inte räkna eller så ägnar de sig medvetet åt fake news. Den delen i budgeten står inte kopplad till busstrafikens fordon. Socialdemokraternas skarpa förslag innebär utredningar och konsulter för hundratals miljoner. Skulle de få inflytande över SL på nytt väntar underskott och nedskärningar, inte en krona till utbyggd och förbättrad trafik, svarar han till Mitt i.

Antingen kan S inte räkna eller så ägnar de sig medvetet åt fake news

Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd

Han passar även på att rikta samma kritik mot Socialdemokraterna när de hade makten i landstinget.

– Jag står helt på resenärernas sida, och jag har redan säkerställt att SL arbetar med detta. AC är exempelvis ett krav på alla nya bussar. När Socialdemokraterna styrde fanns det inte en enda buss med AC, och det är kostsamt att i efterhand utrusta gamla bussar.