TOMMA LOKALER. Fresta väntar fortfararande på en egen livsmedelsbutik. Foto: Charlotte Arwedsson

Närlivs i Fresta dröjer

Hösten 2019 var planerna att Fresta ett år senare skulle få en närbutik. I maj 2021 ekar lokalerna på Poolgatan fortfarande tomma. Men nu kan en lösning vara nära.

  • Publicerad 14:08, 12 maj 2021

Nu försöker vi hitta någon som vill driva en handelsbutik, även bostadsrättsföreningen är angelägna om att det ska bli en butik.

Skylten "Äppelhagens närlivs" sitter uppe på fasaden, men inne i lokalerna på bottenvåningen i det röda huset med takkupor är det fortfarande tomt. Intill finns nybyggda parhus.

Många Frestabor väntar och undrar – varför blir det ingen närbutik i hörnet Poolgatan/Älvhagsvägen? Vi frågade bostadsrättslokalens ägare TB-gruppen, som förvaltar och utvecklar fastigheter.

– Tyvärr valde de som tidigare hade tecknat avtal om att köpa butiken att hoppa av på grund av personliga skäl, säger affärschef Albin Samuelsson.

Snart får Fresta en närbutik igen – som kan bli postombud

Ska bli en butik

Tanken var att de tidigare avtalstecknarna skulle öppnat hösten 2020, men så blev det alltså inte.

– Vi löste ut dem och tog över lokalen. Nu försöker vi hitta någon som vill driva en handelsbutik, även bostadsrättsföreningen är angelägen om att det ska bli en butik. Det är en sådan som behövs i området.

Albin Samuelsson berättar att det är flera som har hört av sig och velat öppna restaurang och pizzeria, men det har TB-gruppen lagt åt sidan.

– Lokalen har vi byggt och anpassat för en livsmedelsbutik. Vi har lagt ner mycket pengar på det och en ombyggnad till restaurang skulle bli för kostsam.

FÖRBERETT. Inflyttningsklart i lokalerna i korsningen Poolgatan/Älvhagsvägen i Fresta. Foto: Charlotte Arwedsson

Albin Samuelsson, affärschef TB-gruppen. Foto: TB-gruppen

Det finns några skarpa intressenter som vill driva någon form av handel med paketutlämning.

– Om allt faller på plats är de beredda att köra på så snart som möjligt.

Hur känns det att det här dragit ut på tiden?

– De förra avtalstecknarna hade tänkt att sätta igång för ett halvår sedan, så vi ligger "bara" ett halvår efter planeringen. Lokalen är i princip inflyttningsklar.

Att det blir just en närlivs i lokalerna är positivt, tycker Albin Samuelsson.

– Det är väldigt mycket folk som rör sig i området. Man ser föräldralediga, många tar bussen nära byggnaden och många som går hem från skolan passerar här. Älvhagsvägen är ett bra stråk för folk som promenerar och en infart till Frestaby.