Narkotikatillslag ledde till stenkastning

Ett större narkotikatillslag som polisen gjorde i Tyresö för ungefär två veckor sedan tros vara anledningen till helgens stenkastning och bränder. Polisen ökar nu synligheten i området.

  • Publicerad 10:23, 24 maj 2017

– Vi hade en narkotikainsats i området för ungefär två veckor sedan, det kan vara en av förklaringarna till helgens oroligheter, men fler faktorer kan ligga bakom, säger kommunpolis Therese Löthman.

Polisen berättade om insatsen på sociala medier och det fick stor spridning, med över 100 delningar och mer än tusen reaktioner och kommentarer.

Tio personer rapporterades för narkotikabrott vid insatsen och detta kan enligt Therese Löthman ha legat bakom protesterna mot polisen i helgen.

Oroligheterna fortsatte

– Det är ett fåtal individer som förstör för alla andra. De reagerar när vi stör deras verksamhet, säger Löthman.


Även under måndagen fortsatte oroligheterna i området. Under eftermiddagen misshandlades en person av ett gäng på torget.

– Senare under kvällen blir några tjejer utsatta för stenkastning av ett gäng på samma plats. En anmälan om försök till grov misshandel och en anmälan om misshandel har upprättas, säger Therese Löthman.

Polisen kommer att ha ökad synlighet i och omrking Granängsringen under långhelgen. De samarbetar även med Tyresö kommun och andra aktörer i området. Det är en del i arbetet med det medborgarlöfte som kommunen och polisen gett om ökad trygghet i Tyresö.

Långsiktigt trygghetsarbete

– Det är ett långsiktigt arbete där vi samarbetar med kommunen, Tyresö bostäder, nattvandrare och fritidsgårdar, säger Löthman.

Från kommunens sida vill de påpeka att problematiken med oroligheter i området är någonting som de känner väl till och arbetar aktivt med.

– Vi har en arbetsgrupp som arbetar med just de frågorna. Vad vi gör i detalj kan jag av naturliga skäl inte gå in på i detalj, men vi vill att kommuninvånarna ska veta att vi arbetar aktivt för att öka tryggheten i området, säger säkerhetschef Maj Ingels Fagerlund.