Byggnaden har stått tom i över ett år. Foto: Åsa Sommarström

Narkomaner fick avhysas från skolans ödehus

Strax före skolstart hade drogmissbrukare flyttat in i ödehuset på Granbackaskolans skolgård. – Det är en otrygg arbetsmiljö och en otrygg skolmiljö, säger en i personalen som kräver att staden agerar. Men beslut om huset saknas.

  • Publicerad 08:00, 24 aug 2018

Den bruna byggnaden som står på skolgården, ”Växthuset”, användes tidigare för skolverksamhet men har stått tom i snart två år på grund av mögel.

Det betyder inte bara att eleverna får tränga ihop sig på Granbackaskolan, det påverkar även tryggheten. Polisen gjorde i slutet av förra veckan ett tillslag mot byggnaden. Då hade två personer, som polisen identifierade som bostadslösa missbrukare, flyttat in. De avhystes och är nu misstänkta för olaga intrång.

– Där låg en massa kanyler, halvfulla sprutor och vapenhylsor. Tänk om barnen fått tag i det. Vi har haft krossade rutor och stölder här flera gånger, men nu har det gått för långt, säger en i personalen som anser att staden måste agera.

– Ansvariga i Solna borde ta tillvara på det som finns, och åtgärda fel. Det är en otrygg arbetsmiljö och en otrygg skolmiljö.

Oklar framtid

Fastighetschef på Solna stad, Björn Övermark, berättar att skolgården snabbt säkrades efter tillslaget så att det inte fanns några farliga föremål kvar, och att man nu fixat nytt larm.

Vad ska hända med Växthuset?

– Det pågår inga diskussioner om det just nu, säger Björn Övermark.

Från stadens håll har man förstärkt arbetet mot brott i skolmiljöer.

– Vi har problem med skadegörelse på våra skolor. Sedan ett år tillbaka har vi rondering nattetid för att försöka förhindra inbrott och skadegörelse. Ingen ska bosätta sig i våra hus, och lärarnas tid ska inte gå till att säkerställa om det varit inbrott, säger han.

”Skandal”

Oppositionsråd Bernard Huber (MP), som själv har barn på skolan, menar att saken är politisk och kräver snabba åtgärder.

– Det blir problem i övergivna byggnader, exakt det vi varnat för har hänt: det har blivit ett tillhåll för skumverksamhet. Antingen får man riva och bygga nytt, eller renovera.

Lokalen behövs, anser Huber.

– Det är väldigt trångt på skolan när Växthuset inte används, vissa tider är det 112 barn på två klassrum. Skandal att byggnaden står övergiven när det är brist på skollokaler.

”Betar av efter hand”

Tekniska nämndens ordförande Magnus Persson (C) säger att det är oacceptabelt att Växthuset använts av narkomaner, men han kan inte ge något besked kring byggnadens framtid då beslut ännu inte är fattat.

 – Det sker lokalplanering löpande och vi fortsätter jobba seriöst och långsiktigt med underhåll, säger han och fortsätter:

–  Det är en utmaning att underhålla våra lokaler, det finns mycket att göra. Vi betar av saker efter hand, byggnader som används i verksamheten läggs upp i prioritet.