Både mamman och pappan har beskrivit en aggressiv situation och att sonen var ”som en annan människa”.

Det hela eskalerade och pappan har uppgett att sonen, då han ombads att lämna huset, hotade att döda sina föräldrar genom att skjuta dem och även att slå dem och bränna ner huset.

Sonen har bekräftat det övergripande händelseförloppet och att alla skrek på varandra, men han har förnekat att han hotade sina föräldrar och i stället hävdat ”att det bara var tomma ord”.

Tingsrätten ansåg emellertid att åtalet var styrkt och tonåringen dömdes för olaga hot, liksom för ringa narkotikabrott då han hade använt både cannabis och narkotikaklassat lugnande läkemedel.

Skyddstillsyn och vård

Straffvärdet för brottsligheten är på fängelsenivå, konstaterar tingsrätten, men av utredningen framgår att tonåringen har ett pågående narkotikamissbruk, att han är medveten om sitt missbruk, och att han frivilligt har sökt rehabilitering.

Han har ställt sig positiv till behandling och det finns därför anledning, menar tingsrätten, att anta att en skyddstillsyn med föreskrift kan bidra till att han avhåller sig från brott i fortsättningen.

”Påföljden bestäms därför till skyddstillsyn med föreskrift att genomgå den vård eller behandling som frivården finner lämplig”, skriver tingsrätten i domen.