"Det bli ju dubbelbingo. Om företagen i kommunen växer och tar in arbetslösa Botkyrkabor. De får jobb, Botkyrka får in mer skatt samtidigt som behovet av ekonomiskt stöd från kommunen minskar", säger Michael Treschow. Foto: Claudio Britos

Näringslivstoppar satsar i Botkyrka – ska skapa 1000 jobb

Tusen jobb på fem år. Det är målet för det nystartade kommunala bolaget Tillväxt Botkyrka som ska få kommunens företag att växa. Bakom initiativet står flera av svenskt näringslivs giganter. Bland annat Michael Treschow, som lett storföretag som Atlas Copco och Ericsson.

  • Publicerad 12:02, 8 feb 2018

Tillväxt Botkyrka fick grönt ljus när beslutet om att bilda det nya kommunala bolaget klubbades igenom av eniga och entusiastiska politiker på fullmäktige i januari. Två veckor senare har de hållit sitt första styrelsemöte på Xenter i Tumba.

– Vår ambition är att skapa tusen nya jobb i Botkyrka på fem år, säger Michael Treschow.

Han är med i styrelsen och sitter med styrelseordförande Alexander af Jochnick och vd:n Kevin Ryan i ett konferensrum.

Jobben ska skapas genom att hjälpa Botkyrkaföretag med mellan 5 och 50 anställda att växa.

– Stora företag har egna affärsutvecklare, men de mindre företagen behöver hjälp utifrån. De jobbar ofta så mycket och hårt att de inte har tid att tänka på hur de ska växa, även om de skulle kunna göra det, säger Kevin Ryan, vd, som själv driver konsultföretag och tidigare jobbat på Fryshuset.

Foto: Claudio Britos

Idén kommer från företagarna själva som inspirerats av Tillväxt Malmö, där man enligt Kevin Ryan skapat 2000 jobb på sju år. I Stockholm letade de efter en stor kommun med hög tillväxttakt och företag som kan växa. Som samtidigt har problem med hög arbetslöshet.

– Hur får vi fler i arbete och fixar integrationen? Det är en av Sveriges huvudfrågor. Vi har en jättestark tillväxt men utan att ta tillvara den kompetens som finns. För många står utanför utan att få se sin potential, säger Michael Treschow.

Valde Botkyrka

Valet föll på Botkyrka, som var på och ville satsa.

Företag får hjälp med affärsutveckling, gratis rådgivning av experter som bolaget knutit till sig och kan matchas med investerare som går in med kapital. Och att ha före detta ordföranden för Svenskt Näringsliv i ryggen när man söker banklån kan öppna dörrar.

– Ja, det är klart att det är så, säger Michael Treschow, som idag jobbar med Wallenbergsstiftelsen.

När företagen växer och ska anställa matchas de med arbetslösa Botkyrkabor, i samarbete med Arbetsförmedlingen.

Marcus Ekman, (S), ordförande i arbetsmarknads- och utbildningsnämnden, är peppad.

– Det här är en stor satsning på vårt näringsliv från några av svenskt näringslivs största. Det betyder att de tror på Botkyrka och ser värden här. Det kunnande som de bär med sig finns inte på kommunen. Nu gäller det bara att företagen vågar växa och investera den tid och kraft som krävs.

Ni går in med fem miljoner per år.

– Ja, det är ett stort åtagande för oss. Men det drivs som ett bolag så vi kan utvärdera det varje år och inte binda upp oss, säger Marcus Ekman.

Var Tillväxt Botkyrka ska hålla hus är inte klart, men Kevin Ryan säger att de kommer att de främst kommer jobba uppsökande. Snart kan lokala företagare alltså få oväntat besök.

– Vi kanske kommer in på någons restaurang eller butik och börjar prata, säger Kevin Ryan.

Företagandet i Botkyrka

Totalt finns det 6331 företag i kommunen. 2239 företag med minst en anställd.

2017 startade 6,7 nya företag per tusen invånare, jämfört med Stockholm där siffran är 15,87.

Botkyrka hamnar på 145:e plats i Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimatet i landets 290 kommuner (2017). Ett problem är tillgången till arbetskraft och allmänhetens och kommunens attityd till företagande.

32,1 procent av företagen i enkäten tycker att näringslivsklimatet i Botkyrka är bra.

Visa merVisa mindre

Ska få Botkyrkaföretag att växa

Tillväxt Botkyrka är ett kommunalt bolag. Målet är att få företag mellan 5 och 50 anställda att växa med hjälp av expertrådgivning, affärsutveckling, nätverk och att hitta investeringskapital.

De samarbetar med Arbetsförmedlingen för att matcha arbetslösa Botkyrkabor till de nya jobben.

Botkyrka kommun går in med fem miljoner per år.

I styrelsen sitter bland annat Michael Treschow, ordförande i Wallenbergsstiftelsen, Alexander af Jochnich, styrelesordförande för Oriflame och Anna Anderberg näringslivschef i Botkyrka.

Norsborgsprofilen Leo Razzak, skådespelare och social entreprenör, och Godisprinsens grundare Davi Evanoff är också med i satsningen.

Visa merVisa mindre