Näringslivschefen: Oerhört problematiskt men inte total kris

Hur mår Järfälla? Över en månad har gått sedan det första fallet av covid-19 konstaterades i Stockholm. Nu tar Mitt i tempen på situationen.

  • Publicerad 12:38, 1 apr 2020

De kommande dagarna kommer vi att prata med personer som får ge sin bild av läget. 

Först ut är kommunens näringslivschef Fredrik Persson. 

Mitt i har inom ramen för kampanjen Stötta Järfälla och hashtaggen #stottajarfalla även skildrat näringslivets situation.

Men hur ser situationen ut efter att en månad har gått? 

Hur bedömer du läget?

– Det är naturligtvis oerhört problematiskt, men jag skulle inte säga att det är fullständigt krisartat ännu. Hårdast drabbat är besöksnäringen, bland annat restaurang, konferens och hotell. Men även detaljhandeln. Inom de här områdena har kundtillströmningen vissa dagar varit nere på 50 procent och nu ännu lägre än så. 

– Tidigare har heller inte produktionsanläggningar behövt stänga ner, men det ser vi också att det börjar komma nu.

Hur mycket värre är det nu än tidigare kriser? 

– Jag tycker inte att det är en rättvis jämförelse. Nu är det ett medicinskt problem som går ut över ekonomin. Tidigare kriser har berott mer på strukturella ekonomiska förutsättningar. Det är ett helt annat läge där vi inte vet hur länge det kan tänkas hålla på. 

Vad behövs för att läget ska bli bättre? Vilka behov har ni? 

– Det som krävs omedelbart för att vi ska ha någon chans till ett normalläge är att man kommer till bukt med smittspridningen. Ett förlorat kundbesök är ett förlorat besök. Man går inte och klipper sig två gånger för att man stod över en gång. Jag vill därför uppmana till att fortsätta nyttja de lokala företagen så mycket man kan under rådande omständigheter.

– Sen väntar vi på ytterligare åtgärder från regeringens sida. De har varit bra hittills, men jag tycker att ett riktat stödpaket mot besöksnäringen och mindre företagare fattas. Lösningarna behöver även vara mer omfattande och långsiktiga. Jag önskar också att man från myndighetshåll aktivt går ut och söker sig till företagen. Småföretagare som redan går på knäna har inte resurser att ta till sig allt de faktiskt kan dra nytta av.

Hur mår företagen i Järfälla? På en skala mellan 1 till 10? 1 är normalläge och 10 exceptionellt tufft. 

– Näringslivet är ju diversifierat och det är väldigt svårt att svara på. Det är definitivt inte toppen men inte en total katastrof heller. Om 1 är normalläge har vi kanske placerat oss på en 5:a, men det är som sagt jättesvårt att säga. 

Vad gör du för att stötta Järfälla under coronakrisen? Vill du tipsa om någon som gör en god insats eller har tagit ett bra initiativ?

Tipsa på sara.frisk@mitti.se.