Närgången Hässelbyräv riskerar att skjutas

Den ovanligt orädda räv som håller till vid Hässelby gård är troligen en ungräv som ännu inte insett farorna. Men den måste lära sig snart – om den ska få leva. – Jag vet att den här räven tidigare varit närgången mot en ledarhund. Vi får hoppas att det inte upprepar sig, för då måste vi ta bort den, säger Tommy Tuvunger, viltvårdare i Stockholms stad.

  • Publicerad 14:25, 29 okt 2018

Åtskilliga Hässelbybor har den senaste tiden stött på räven som fångades på film av Tina Björkman i morse och förvånats över att den verkar fullkomligt orädd.

I en lokal facebookgrupp skriver exempelvis en kvinna om sitt möte med den.

”Jag och mina två hundar gick förbi den på bara några meters avstånd, den stod kvar helt oberörd och följde sedan efter oss en bit. Det känns inte som ett normalt beteende för en räv.”

Men enligt viltvårdaren Tommy Tuvunger är beteendet faktiskt ganska vanligt. Han känner till räven efter tidigare rapporter.

– Det här är en ung räv, och de är inte så smarta då. Den har inte lärt sig farorna än och är därför lite väl orädd. Förhoppningsvis så växer problemet bort, säger han.

Om inte – ja, då går det sannolikt illa för Hässelbyräven. För incidenter som den med ledarhunden får inte upprepas.

– Där går gränsen. Om någon är ute med ledarhund och blir uppsökt av den här räven i tid och otid så är det inte bra. Då får vi ta bort den.

Vad kan man göra för att ändra rävens beteende?

– Det är inte mycket man kan göra. Men om den är närgången och man känner obehag kan man ju stampa i marken eller klappa i händerna för att få den att ge sig iväg, säger Tommy Tuvunger.