Närakuten i Sollentuna öppnar 15 januari. För Väsbyborna innebär detta att Löwenströmskas närakut stänger. Foto: Åsa Sommarström

Närakuten i Väsby stänger efter nyår

Efter flera förseningar är det nu fastställt att Närakuten på nya Sollentuna sjukhus öppnar den 15 januari. För Väsbyborna innebär det att närakuten försvinner från Löwenströmska.

  • Publicerad 16:30, 22 nov 2019

– Ja, nu är vi överens med vårdgivaren och vi är väldigt glada att det är klart, säger Christoffer Bernsköld, enhetschef för allmänmedicin och geriatrik på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Totalrenoveringen av Sollentuna sjukhus påbörjades 2015 då all verksamhet flyttades ut. Enligt planen skulle nya Sollentuna sjukhus stått klart 2018, men bygget har försenats gång på gång.

För Väsby innebär det att närakuten på Löwenströmska sjukhuset stänger. Enligt Region Stockholm kommer flytten att ske efter nyår.

– Hälso- och sjukvårdsförvaltningen diskuterar med vårdgivarna om exakt datum för flytten från Löwenströmska. Den kommer att ske efter årsskiftet, för att säkerställa patientsäkerheten i samband med förändringen.

Fukt och mögel försenade

Renoveringen försenades först av fukt i bottenplattan och mögel i väggarna. Därefter var det försenade leveranser som bromsade upp arbetet.

Så sent som i början av oktober var Soley Aksöz Lithborn (M), ledamot i Regionfullmäktige för Sollentunamoderaterna och ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden Region Stockholm, övertygad om att Närakuten skulle öppna i november, och som allra senast i december.

Ingen husläkarjour ersätter närakuten på Löwenströmska

Bättre öppna efter storhelgerna

Men det blir alltså först den 15 januari.

– Den stora förseningen hade ju med byggnationen att göra. Nu var det bara frågan om vi skulle öppna i december eller i januari och då bestämde vi oss för januari för att det var bättre att ha storhelgerna jul och nyår bakom oss när vi startar på nytt, säger Christoffer Bernsköld.

Renoveringen av Sollentuna sjukhus inleddes redan 2015. Nu kan sjukhuset snart öppna. Foto: Åsa Sommarström

Palliativ vård öppnar också i januari

Radiologiavdelningen kommer att öppna tidigare så att den är ”på plats och inkörd” när Närakuten flyttar in från Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby, berättar Christoffer Bernsköld.

– Då hinner vi kvalitetssäkra radiologin i förväg, säger han.

Den palliativa slutenvården, som ska drivas i Capios regi, kommer att öppna i början av januari. Exakt datum är inte klart ännu.

Men geriatriken kan försenas

De geriatriska avdelningarna ska öppna i maj, men det finns risk att de försenas berättar Christoffer Bernsköld.

– Capio vann nyligen upphandlingen, men en av de andra anbudsgivarna har överklagat, så det ska överprövas och det kan ju innebära att det försenas lite, säger han.

Sollentuna sjukhus försenat igen – skulle ha öppnat i september

Fullt i drift ska Sollentuna sjukhus bli ett modernt närsjukhus och specialistcentrum för geriatrik, med cirka 230 vårdplatser.

Närakuten öppen 8–22 varje dag

Närakuten ska ha öppet 8–22 varje dag och kommer att likna Löwenströmska sjukhusets närakut, men den ska kunna hantera lite mer avancerade fall då bland annat röntgen, labb och barnspecialister ska finnas.

Verksamheten på Närakuten på Löwenströmska, som drivs av Praktikertjänst, flyttar från Upplands Väsby till de nyrenoverade lokalerna i Sollentuna.