Emil Danielsson från Spårvägens FK vann Skärholmsloppet (herrar 5 km) 2018. Foto: Läsarbild Kenny Ly

Nära tusen vuxna sprang Skärholmsloppet

Rekordmånga vuxna drog på sig löparskorna vid Skärholmsloppet i lördags. 995 män och kvinnor sprang 5-kilometersloppet i sommarvärmen.

  • Publicerad 15:07, 22 maj 2018

Snabbast var Emil Danielsson från Spårvägen FK. Den 21-årige löparen sprang de fem kilometrarna på 15 minuter och kammade därmed hem segern i Herr-klassen.

På damsidan vann 29-åriga Sandra Eriksson från Hammarby. Hon kom i mål på tiden 15:58 och slog banrekordet för damer.

Säkert blev det också många personliga segrar under den sommarvarma dagen. 995 vuxna personer sprang 5-kilometersloppet,  ett rekord som arrangören Löparakademin gläder sig åt. I år var loppet gratis, just för att få fler att anmäla sig.

–  Det visar det vi redan visste – att det finns en ekonomisk tröskel för att börja motionera. Det är jättekul att så många fler har anmält sig, sa verksamhetsledaren John Laselle till Mitt i, före loppet.

Totalt anmälde sig 2 850 löpare till årets Skärholmslopp. De flesta var, liksom tidigare år, barn under 13 år. För dem har det alltid varit gratis att springa, om de bor i Skärholmens stadsdel. Barnen springer två kilometer – något även vuxna har möjlighet att göra om fem kilometer känns för mastigt.

Full fart under 2-kilometersloppet för barn i olika åldrar.  Foto: Kenny Ly

#RUN4ZERO kallar Löparakademin sin kampanj där gratisdeltagande i både Skärholmsloppet och Kistaloppet (den 22 september) ingår. Andra delar av kampanjen är gratis löpträning och gratis träningsråd inför loppen, liksom kampanjer för att motverka den ojämlika folkhälsan.