När Mitt i besöker lokalerna den 25 mars har 117 sovplatser iordningställts.

– Vi kommer att kunna utöka med några till, säger Johanna Ajneståhl, chef för stöd och utveckling på Sundbybergs stad.

Inte bara sängar måste komma på plats. Under rundturen träffar vi bland annat ett par killar med borrmaskin. De utför ventilationsarbeten som krävs för att det ska gå att sova här.

"Jätteimponerad"

Dessutom fordras en toalett per tionde person som bor här, liksom en dusch per femtonde. Splitter nya duschkabiner har därför installerats.

– Det har gjorts på fyra dagar, jag är jätteimponerad av alla inblandade, säger Johanna Ajneståhl.

Hon bedömer att ett hundratal personer har deltagit i arbetet. Volontärer har anslutit sig via Frivilliga resursgruppen som staden samarbetar med. Sängarna har stadens idrottsföreningar varit med och skruvat ihop medan själva byggnaden tas om hand av kommunala fastighetsbolaget Förvaltaren.

– Vi hade tur som hade den här lokalen, den blev precis tom. Då hade vi en möjlighet att ställa om snabbt, säger bolagets förvaltningschef Annika Lidén.

En del av byggnaden ska fungera som matsal. Här kommer stadens måltidsservice, som till vardags servar skolor och äldreboenden, att bistå med frukost, lunch och middag.

Samtidigt, poängterar Johanna Ajneståhl, är dessa boendeplatser den kortsiktiga lösningen. Och en rad frågetecken kvarstår: Hur många flyktingar kommer i slutänden? Vilka stannar i Sundbyberg? Behövs modulbostäder? Här inväntar staden Migrationsverkets nästa beslut.

– Vi försöker att göra det så värdigt och bra vi kan nu, sedan får vi hitta andra lösningar, säger Ajneståhl.

Efter ett tag ansluter sig även stadens idrottschef Mikael Eljenmyr till gruppen.

– Check på brand, säger han.

Han har deltagit i en brandsäkerhetsinspektion som föll väl ut – och det är A och O, säger han.

Mottagande i Ursvik

Precis som övriga i sällskapet fascineras han av det lagarbete som pågår för att hjälpa flyktingarna.

– Jag satt med Ikea i fyra timmar. Där hittade jag också en eldsjäl, som kunde hjälpa till med sängar.

De sängarna har kunnat fyllas med folk nu i dagarna, förutsatt att allt har fortsatt att rulla på som planerat. Men redan förra torsdagen anlände 28 flyktingar till Ursvik. Där har det ordnats ytterligare 64 "tillfälliga boendeplatser", den benämning som staden använder för dessa sovplatser.

– Det kom väldigt hastigt, men så blir det ibland. Migrationsverket ringde klockan 14.00 och 16.15 kom första bilen, säger Johanna Ajneståhl.

Hon var med vid mottagandet och fick bland annat stifta bekantskap med en ukrainsk pojke.

– En familj ryckte tag i mig och sade: "han fyller år i dag". Vi stod i hallen och sjöng Ja må han leva medan tårarna rann.