När Skansen hade isbjörnar och elefanter

Att elefanter en gång i tiden badat i Djurgårdskanalen kan vara svårt att tro. Var tog Skansens exotiska djur vägen?

  • Publicerad 11:56, 6 jun 2018

Skansenveteranen Erland Wadsten började jobba på Skansen när han var åtta år, och jobbade där till han nyligen gick i pension. Han berättar om djurparkens resa från ett lapptäcke av exotiska arter, till det avsmalnade fokus på skandinaviska djur som finns idag.

– Till att börja med fick man en hel del djur från hemvändande sjömän. Det var som en frimärkssamling, på gamla djurhuset satt en brokig samling djur, säger han.

Erland Wadsten. Foto: Privat

En orsak till detta var att ro hem den ”Grillska donationen” 1923, en stor summa pengar till att bygga en riktig djurpark.

– Ett av kraven var att ha 200 arter, jag tror att rekordet var uppe på ungefär 250, säger Jonas Wahlström som idag driver Skansen-Akvariet.

Just de exotiska arterna drog folk, och fick därför vara kvar. Till en början.

– Man tog emot det man fick, och försökte pussla ihop det i efterhand, på gott och ont, säger Erland Wadsten.

Elefant på skansen 1952. Foto: Stockholmskällan / Vimar Ericsson

Det var inte bara utbudet som blev lite som det blev. Hur djuren skulle ha det var upp till parken själv.

–  Isbjörnarna och apor satt i burar. Apornas hade trägolv som inte gick att spola. Man sade att något som luktade illa luktade ”som aphuset på Skansen”, säger Erland Wadsten.

Pingvinerna klarade dessutom inte av vårt fuktiga klimat, och många dog av luftvägsinfektioner.

– Sen är isbjörnarna vandrare. De får lätt det här tråkiga beteendet att vanka av och an när de är instängda, säger han.

Sjölejondammen och elefanthuset till höger i bild, 1968. Foto: Stockholmskällan / Ingemar Gram

När Jordbruksverket införde nya regler valde man att göra sig av med arterna, en efter en. Med de nya buden skulle djuren ha betydligt mer utrymme än de hade. Elefanter krävde 2000 kvm utomhus, och 500 kvm inomhus.

– Skansen hade samma problem som alla stadsdjurparker, de är väldigt svåra att bygga ut. Dessutom ville man tillbaks till Skansens grundtanke, att fokusera på skandinaviska djur, säger Erland Wadsten.

Där aphuset (även kallat djurhuset) en gång låg, ligger idag Skansen-Akvariet som drivs av Jonas Wahlström.

Men alla exotiska arter är inte borta.

– Jag brukar kalla det världens mest annorlunda akvarium, eftersom vi inte bara har fiskar utan exempelvis apor också, säger han.