Elverket. Täbybon Jivanna ställer ut sina tavlor på Elverket i Djursholm. Foto: Anton Kyhlbäck

"När man är barn är allting väldigt levande"

Fotografen Jivanna väcker barndomen och skogens magi till liv i ny konstutställning.

  • Publicerad 16:00, 21 jan 2021

Täbybon och konstnären Jivanna Hopkins ställer ut sin utställning "Skogsmystik" på Elverket i Djursholm.

I en serie av fotografier med bakgrundsberättelser vill hon lyfta fram skogen och barndomens magi, berättar hon. Gamla leksaker och scener från skogarna i Gribbylund har gett berättelserna färg.

– Det började med att jag kollade igenom gamla saker. Så hittade jag gamla leksaker och kände att de här ville berätta sin egen berättelse.

Passion för dockor

På väggarna hänger 17 fotografier med olika historier.

Ett av konstverken har fått namnet "Bortbytingen" och anspelar på den gamla folktron om barn som blev bortrövade och byttes ut mot trollbarn. En av modellerna är ett damtroll, som leksaken kallas, och som har följt med Jivanna sedan barnsben.

– Jag har alltid haft en passion för dockor. Och så gillar jag att vara i skogen. Det är där magin finns, med alla berättelser om olika väsen, säger hon.

Konstutställningen inleddes i december och var bara tänkt att pågå fram till årsskiftet. Men på grund av corona har den fått förlängas till sista januari.

Jivanna Hopkins hoppas kunna förmedla en känsla av mystik.

– När man är barn är allting väldigt levande på ett annat sätt än när man är vuxen. Det har jag försökt komma i kontakt med igen, säger hon.

Bortbytingen. En av tavlorna som har fotats i skogarna i Gribbylund med Jivannas gamla leksaker. Foto: Anton Kyhlbäck