När kyrkan ger säger staden nej

Alla i Vasastan är inte välbeställda. Det finns också folk, kanske din granne, som måste be om hjälp för att klara tillvaron. Kyrkan kan ge ett bidrag. Det händer då att staden nekar den som söker ekonomiskt bistånd. – Det är bedrövligt, säger Per-Ove Nelstrand, diakon i Matteus församling.

  • Publicerad 10:47, 23 dec 2016

Han arbetade själv som socialsekreterare i 27 år. Nu ser han en ny tendens: att hans tidigare kolleger försöker vältra över kostnader för ekonomiskt bistånd på kyrkan.

– Det tycker jag är bedrövligt. Jag hade kontakt med en person som kommunens socialpsykiatri hänvisade hit. Sedan fick han avslag på sin ansökan om ekonomiskt bistånd eftersom han fått hjälp av oss. Sådant retar mig. Och om människor fått hjälp ur fonder försöker kommunen dra av det från biståndet. Så tycker jag inte de ska göra.

För den hjälp församlingen ger är inte tänkt att gå till det dagliga uppehället.

– Det är samhällets uppgift. Men samhällets skyddsnät blir mer och mer grovmaskigt.

Att staden försöker lämpa över kostnader för ekonomiskt bistånd på kyrkan och ideella organisationer skriver även DN om.

Socialborgarrådet Åsa Lindhagen, MP, slår fast att detta strider mot reglerna.

– Det ska inte vara på det sättet. Direktiven är tydliga och det är glasklart att det inte är civilsamhället som ska gå in och ta det yttersta ansvar för att människor ska få stöd.

I vår kommer nya riktlinjer för det ekonomiska biståndet, det som tidigare kallades socialbidrag.

– Tanken är att de ska ge vägledning, säger Åsa Lindhagen. Det kan finnas behov att lyfta olika frågor.

I år är de något fler än vanligt som söker hjälp i kyrkan inför julen.

– Det kan vara så att fler känner till oss. I måndags delade jag ut 20 matkassar till behövande. Det var barnfamiljer och äldre med låg pension.

Församlingen hjälper inte bara till med ekonomisk hjälp utan också med annat. De behöver ständigt frivilliga som vill göra en insats för sina församlingsmedlemmar. Studenter och äldre anmäler sig gärna. Men Per-Ove Nelstrand skulle gärna se även medelålders bland volontärerna.

– Alla kyrkor på Norrmalm har ett skriande behov av folk som vill hjälpa till med diakonin.