När Happy halkade i Väsbyån ställde alla upp

När hästen Happy halkade i Väsbyån ställde alla upp. Brandkåren, djurlivräddningen från Ekerö och alla från ridklubben deltog i den dramatiska räddningsinsatsen. Nu är Happy hemma igen – omtumlad men vid liv. – Jag är jättetacksam över alla som ställde upp, de var jättesnälla, säger Emelie Berg.

  • Publicerad 12:54, 29 dec 2018

Lotta Pettersson sitter på en fotpall i Stora Wäsbys fältrittklubb. Intill henne, i gången mellan stallboxarna, står stoet Happy – något mörbultad men vid liv.

Det var en tidig morgon i november som Lotta var ute och galopperade längs med Väsbyån när Happy plötsligt skrämdes av en fågel och skenade i väg. Ett gips runt Lottas vänstra fot vittnar om hur hon därefter släpades i marken ett 20-tal meter.

– Dum som jag är så vägrade jag att släppa tyglarna, det var nog därför som jag även bröt nyckelbenet. Men jag var livrädd att hon skulle hamna i ån.

Lena Bredberg, Emelie Berg och Lotta Pettersson.

”Trodde hon skulle dö”

Lottas dotter, Emelie Berg, klappar om Happy som samtidigt nosar efter ett par morötter i en axelväska. Det var hon som fick det första samtalet om olyckan och sprang ner mot Barockparken. Vid Väsbyån såg hon hur tre män blickade ut mot vattnet där Happys huvud stack upp.

– Jag blev helt hysterisk och kunde inte tänka klart. Första minuterna trodde jag att hon skulle dö.

Happy räddas ur vattnet. Foto: Privat

Runt tio brandmän, Djurlivräddningen från Ekerö och ett 20-tal från ridklubben deltog i räddningsinsatsen. Efter över två timmar i vattnet lyckades Happy räddas ur vattnet – svårt nedkyld men utan livshotande skador.

– Jag är jättetacksam över alla som ställde upp, de var jättesnälla, säger Emelie.

”Ska upp på hästen igen”

Lotta reser sig från pallen och stödjer sig på kryckorna.

– Så fort jag är frisk så ska jag upp på den här hästen igen.

Nu vill ridklubben att kommunen ska byta ut den gamla bron som fick Happy att halka i vattnet.

– En häst har redan halkat i och dött. Jag undrar om de reagerar först när en människa dör, säger Lena Bredberg som driver ridklubben.

Bron där Happy halkade i.