En mycket snabb motorbåt som plötsligt slår runt. Fyra personer kastas i vattnet, varav minst en med allvarliga skador. Händelsen inträffade fredagen, 17 juni, vid Fjäderholmarna i Stockholm.

– Vi gjorde en avgörande insats genom att ta upp dem. Vi var som tur var i området och på plats efter två minuter, säger Mikael Carlsson, en av Sjöräddningssällskapets runt 300 frivilliga i Stockholm.

Organisationen har funnit sedan 1909. I Stockholms län finns åtta sjöräddningsstationer. Mikael Carlsson leder en av dessa, Räddningsstation (RS) Stockholm, med totalt fyra båtar och två specialbyggda vattenskotrar. Hemmahamnar: Österskär i Österåker och vid Hammarbyslussen i Stockholm.

– Man får ingen ersättning. Men man får hjälpa till, det är gott kamratskap och man får lära sig saker som att köra båt och navigera. Och så får man vara mycket på sjön, säger Mikael.

Fullt upp under pandemin

Förra året utförde hans räddningsstation 74 larmuppdrag. Räddningsinsatserna är alltid gratis men för att få hjälp när det inte är nödsituation, exempelvis med kostnadsfri bogsering krävs medlemsskap. Förra året, då fler semestrade hemma under pandemin, hjälpte RS Stockholm medlemmar vid 317 tillfällen, en kraftig ökning.

– Det blev fler medlemmar och många använde sina båtar mer och då ökar ju risken för att det händer något, säger han.

Hur ofta är RS Stockholms insatser livräddande?

– Det är flera gånger per år. Men sen är det även situationer där det skulle kunna ha utvecklats till livshotade om inte vi hade kommit.

Länets övriga räddningsstationer är placerade i Räfsnäs (Rådmansö), Möja, Dalarö, Värmdö, Ornö, Nynäshamn samt Munsö/Ekerö.

– Ett fåtal är anställda och 99 procent är frivilliga, berättar Mikael, som till vardags arbetar som försäljningsansvarig på ett företag.

Hur mycket tid lägger du ned på detta?

– Det skiftar. Man lägger 50-60 timmar på jour i månaden.

Varför?

– Dels är det kärleken till havet och sedan är det att kunna göra skillnad för andra människor.

Hur blir man sjöräddare?

– Då söker man som frivillig. Man ska ha fyllt 18 år, vara fullt frisk, kunna simma 200 meter och kunna nå våra bryggor inom femton minuter.

– Vi ser gärna kvinnliga sökande och har inga krav på sjövana – vi utbildar.