När blir allt som vanligt igen? Experterna svarar

Coronaviruset vänder upp och ner på det mesta i vardagen just nu. Frågan är när allt kan bli som vanligt igen? Experterna svarar.

  • Publicerad 04:45, 24 mar 2020

Mycket har hänt under senaste veckorna. Det är inte mycket som är sig likt från hur det var innan. Innan coronaviruset. Många jobbar hemma, gymnasieeleverna pluggar på distans och ekonomin är gungning. Vardagen hackar sig fram och allt förändras från en dag till en annan. När allt kan bli som vanligt igen är svårt att säga. Så här säger experterna.

SMITTSPRIDNINGEN

Antalet smittade av coronaviruset ökar för varje dag som går. Stockholmarna uppmanas nu jobba hemma och inte göra onödiga resor i Sverige. På samtliga äldreboenden i Stockholms stad råder besöksförbud och äldre uppmanas stanna inomhus. Chefsläkare Elda Sparrelid leder beredskapsarbetet för coronaviruset i Region Stockholm.  Hon berättar om coronaläget.

Elda Sparrelid, chefsläkare. Foto: Veronica Johansson.

När når vi kulmen?

– Det är jättesvårt att säga. Det finns flera olika beräkningar. Allting beror på hur vi lyckas påverka kurvan med de insatser vi nu gör. Folkhälsomyndigheten har sagt att en procent av befolkningen kommer att behöva sjukvård i någon form, men många fler kommer att smittas, säger Elda Sparrelid. 

När vänder det?

– Om det blir en brant kurva vänder det snabbare. Men är spridningen långsam tar det längre tid, säger Elda Sparrelid.

När blir allt som vanligt igen?

– Det går inte att gissa. När allt det här är över har vi mycket att hantera. Till exempel all som är ställt i kö, säger Elda Sparrelid.

EKONOMIN

Coronaviruset tömmer gatorna på folk, lämnar borden på restaurangerna tomma och ger butikspersonal betydligt slöare arbetsdagar än vanligt. När folk stannar hemma sjunker efterfrågan rejält. Förändringen har gått fort och liknar ingenting ekonomiexperterna tidigare har sett. Gustav Martinsson, docent och lektor i finansiell ekonomi på KTH, förklarar.

Gustav Martinsson, docent och lektor i finansiell ekonomi på KTH. Foto: Pressbild.

När kommer ekonomin vara som sämst?

– Rent krasst kommer ekonomin följa samma bana som epidemien. Varje ny restriktion kommer att slå hårt mot ekonomin och när det lättas upp kommer det sannolikt att bli bättre. Det absolut sämsta för ekonomin är om vi alla skulle hamna i karantän. Då finns ingen som handlar. Det finns också en risk att vi ändrar vårt vardagliga konsumtionsbeteende om coronaviruset stannar länge. Det är svårt att föreställa sig vad det här kommer att göra med arbetslösheten och BNP, säger Gustav Martinsson.

När kommer allt att bli som vanligt igen?

– I ekonomivärlden pratar vi om olika typer av lågkonjunkturer. Om finanskrisen 2008 var formad som ett U, är coronakrisen snarare formad som ett V. Ur ett ekonomiskt perspektiv är V-krisen bättre eftersom den oftast orsakats av en plötslig händelse snarare än långvarig sjukdom i ekonomin i stort. Jag är tror att här kommer att gå över. Exakt när vågar jag inte säga, men jag tror inte att det kommer att ta år, säger Gustav Martinsson.

VARDAGEN

De allra flesta av oss kommer inte att bli allvarligt sjuka. Trots det påverkas vi alla av coronaviruset på ett eller annat sätt. Vardagen blir en helt annan än den vi är vana vid. Plötsligt bunkrar vi toapapper för flera år och startar virala utmaningar för att få tiden att gå i hemkarantän. Misse Wester, professor och expert på mänskliga relationer i kris på Lunds universitet, förklarar varför vi beter oss som vi gör.

Misse Wester, expert på mänskliga relationer i kris. Foto: Pressbild.

Hur fungerar vi i kris?

– En kris är ett avbrott från det normala. Vanligtvis har vi kalendern fullbokad och när planeringen bryts får det kaskadeffekter. Plötsligt kan man inte handla som vanligt och tvingas vara hemma med sina barn i stället för att gå till jobbet. Praktiska saker ska lösas och det tar energi. Det vore onormalt om vi skulle bete oss normalt, säger Misse Wester.

Hur lång tid tar det innan vi tröttnar på corona?

– Vi har ju en viss begränsad kognitiv förmåga som gör att vi helt enkelt inte orkar befinna oss i ett förhöjt stressläge för länge. Det gör att vi är bra på att anpassa oss till det ”nya” normala. Ge det tio dagar så tror jag inte alls att vi ser samma hysteri, säger Misse Wester.