Tobias Nielsén, Olle Grundin och Janna Gränesjö på förlaget Volante startar ny bokhandel på Stora Nygatan. Foto: Elina Lundberg

När andra stänger: de startar ny bokhandel i Gamla stan

Runt om i landet slår bokhandlare igen. Men i Gamla stan utmanar förlaget Volante trenden. På lördag öppnar de en egen bokhandel.

  • Publicerad 16:30, 22 nov 2016

I våras flyttade skivbutiken Plugged records till en större lokal längre bort på Stora Nygatan och lämnade butiken på Stora Nygatan 7 tom. Då bestämde sig förlaget Volante, som har kontor i huset, för att starta en egen bokhandel.

Att göra det i en tid då många andra boklådor får slå igen är en utmaning, anser Tobias Nielsén, grundare och vd för Volante. Men han tror att kombinationen av ett genomtänkt, personligt urval av böcker, samtal och andra aktiviteter ändå kan funka.

– Det finns lyckade exempel som Aspuddens bokhandel som blivit oerhört viktig för Aspuddens identitet. Vi ser också oss själva som en del av vår stadsdel, säger Tobias Nielsén.

Ny mötesplats

Hans pappa drev bokhandel i Småland i 50 år, en affär dit folk gick för att köpa presenter och springa på varandra. Och att göra bokhandeln till en mötesplats i Gamla stan är ett mål, enligt Tobias Nielsén.

– Vi ser bokhandeln som vårt vardagsrum där det är fest då och då. Det finns också något vackert i att det någon gång funnits en affär tidigare i området som hetat Gamla stans bokhandel. Det är en fin tradition att bygga vidare på, säger han.

Bokhandeln kommer såklart sälja böcker från det egna förlaget, men framför allt kommer butiken fyllas med annan litteratur som de gillar och som följer av deras motto "klokt och roligt".

Förlaget har också tagit hjälp av bland andra Fredrik Wikingsson, Nina Åkestam, Alexander Bard och Micael Dahlen som fått bidra med sina favorittitlar till sortimentet.

Finns det någon fiktiv bokhandel som ni inspireras av?

– Jag jämför gärna med the Swedish bookstore i den klassiska filmen “Top Secret!” från 1984. Känslan av en magisk och lite hemlig plats där världen öppnar sig. Och lite galen, säger Tobias Nielsén.

Gamla stans bokhandel

Var: Stora Nygatan 7

När: Öppnar nu på lördag

Vad: Förlaget Volante, ett av de oberoende förlagen inom främst populärvetenskap, startar egen butik med 300-500 titlar. Kommer sälja sina egna och andras böcker, som de gillar.

Visa merVisa mindre