Vinnare. Anders Enström fick pris på kommunens gala. Foto: Huddinge kommun

När Anders undervisar skapas magi

Hallå där… Anders Enström, lärare i IT på Östra Grundskolan i Skogås. Grattis till priset för årets pedagog i grundskolan. Hur känns det?

  • Publicerad 11:23, 29 jan 2015

– Tack! Det är roligt, oväntat och hedrande.

Enligt eleverna lyckas du uppmuntra dem att göra sitt bästa. De säger att ditt sätt att lära ut är ”magiskt”. Vad är hemligheten?

– Man måste visa att man bryr sig. Att se eleverna som människor, inte bara elever. Att ha koll på vad de gör på fritiden, hur det har gått på idrotten i helgen och så vidare.

Vad är ditt bästa knep för att få elevers uppmärksamhet?

– Det är viktigt med humor. Att våga ha kul i klassrummet och skratta. Sen måste undervisningen har anknytning till verkligheten. Då blir det roligare och mer meningsfullt.

Hur gör man svåra ämnen lätta och roliga?

– Genom att närma sig ämnet på ett lättbegripligt sätt. I mitt klassrum jobbar vi med ipads istället för läroböcker. Jag spelar in filmer och lägger upp dem på youtube. Eleverna kan se genomgångarna när de vill. Under lektionerna diskuterar vi de frågor som kommer upp. Det ökar elevernas förförståelse och då blir undervisningen roligare.

Finns det någon du vill tacka?

– Framförallt mina elever och före detta elever. De är de som har format mig till den jag är i klassrummet. Sen vill jag tacka min familj som får prova på alla knäppa idéer.