Naprapatjonas fyra övningar gör dig rörligare

Naprapatjonas har tränat Yoga Girl, UFC-stjärnor och landslagsspelare i fotboll. På Instagram utmanar han alla att göra övningar som gör dem rörligare.

  • Publicerad 07:54, 10 jul 2018

Onsdagsförmiddag i Vasaparken. Jonas ”Naprapatjonas” Parandian placerar händerna på låren och påbörjar en juckande rörlese som närmast kan liknas vid fjärilssim på land. Hans rygg böljar som en upphettad lavalampa.

En man på en parkbänk ett tiotal meter bort verkar nervös. Han rättar till solglasögonen i pannan och knyter om sin hästsvans.

Men Naprapatjonas är van vid reaktioner.

Ryggradsvågor – spinal wave – lär dig att bättre kontrollera din rygg. Foto: Anna Z Ek

Rörelse är medicin

Hans väntelista är sedan länge fulltecknad. I stället försöker han genom sitt Instagramkonto hjälpa och inspirera fler. Där utmanar han sina närmare 50000 följare i allt från att krypa som ödlor nedför trappor, hänga som apor i trappräcken och stå på händer mot en vägg med ryggen krökt som en banan.

– Jag vill få folk att förstå hur stora förändringar du kan göra med väldigt enkla metoder. Rörelse är medicin för kroppen. Bara genom att hänga i en stång några minuter om dagen kan du få axelproblem som du har haft i stort sett hela livet att försvinna.

– Folk går på gymmet och kämpar för att klara att lyfta ett kilo mer men är för stela och osmidiga för att kunna sätta sig och resa sig upp från golvet. Det är fel prioritering, säger Jonas Parandian.

Naprapatjonas axel har opererats fem gånger. Med hjälp av armhäng – hanging challenge – har den blivit bättre än någonsin. Foto: Anna Z Ek

”Du vill kunna sätta sig på toa utan hjälp”

Han säger att många svenskar är stela och kantiga för att de inte prioriterar att röra sin kropp. Eller för att de prioriterar fel övningar när de väl tränar.

– När man blir gammal eller får barn spelar det ingen roll om man klarade något kilo extra i marklyft. Man vill kunna sätta sig på toan utan hjälp och leka med sina barn på golvet utan att ta hjälp av allt runt omkring när man ska resa sig.

Har du ont i axlarna kan du avlasta genom att sätta fötterna i marken och luta ryggen i en vinkel som känns bekvämare. Foto: Anna Z Ek

En utmaning i taget

Han rekommenderar alla att nöja sig med en utmaning åt gången.

– Starta med en grej och kör den fullt ut, i stället för att göra flera grejer lite halvdant.

Fakta

Fyra utmaningar som kan rädda din sommar

Armhäng #hangingchallenge

Utmaning: Häng i en stång eller liknande totalt sju minuter om dagen i 30 dagar. Sprid ut hängandet under dagen- Börja försiktigt och häng exempelvis 8×30 sekunder på morgonen och 6×30 sekunder på kvällen. För tungt? Sätt gärna fötterna i marken för att avlasta till en början.

Syfte: Öka rörlighet och styrka i axlarna.

Jonas: ”Jag har haft problem med en axel som har hoppat ur led och gjort fem axeloperationer. Men efter att jag började hänga är den bättre än någonsin.”

Ryggradsvågor #spinalwave

Utmaning: Ställ dig ett par decimeter ifrån en vägg. Rör ryggen i en vågliknande rörelse. Nudda bara väggen med en kroppsdel i taget: pannan, näsan, hakan, halsen bröstet, magen och höften. Kör 10-15 minuter på morgonen och 10-15 minuter på kvällen i 30 dagar.

Syfte: Lär dig att kontrollera ryggen, förbättrar rörligheten och bålstyrkan.

Jonas: ”Mycket bättre att du lär dig kontrollera ryggraden kota för kota än att köra plankan.”

Huksittande #squatchallenge

Utmaning: Sitt på huk 30 minuter om dagen i 30 dagar. Sprid ut minuterna över dagen – försök någon gång sitta lite längre än en minut. Får du inte ner hela foten i golvet sätter du hälarna på en tröskel eller ett tjockt magasin. Gå ner till ditt djupaste smärtfria läge. Sträva att komma lite djupare dag för dag.

Syfte: Förbättrar rörligheten i knän, höft, anklar och fotleder.

Jonas: ”Det här ska vara en viloposition. Är det inte det får du se till att göra det till det.”

Huksittande rotationer (squatrotationer)

Utmaning: Starta huksittande. Greppa med höger hand om vänster fotled, låt höger skuldra glida innanför höger knä. Doppa baksidan av vänster hand i marken, svep sedan vänster arm i en klockliknande rörelse mot taket. Låt ryggen följa med i rörelsen kota för kota: ländryggen, bröstryggen och nacken. Skulderbladen hjälper till att pressa dig till ditt ytterläge. Gör tio repetitioner. Stanna i ytterläget i två sekunder. Försök komma lite längre vid varje repetition. Stanna i tio sekunder vid sista repetitionen.

Syfte: Ökar rörligheten i bröstryggen och hela ryggraden..

Jonas: ”Ett sätt att förbättra den huksittande positionen genom rörelse.”

Visa merVisa mindre