Napoleon inledde löparkarriären i Fredrikshofs FI, men tävlar i dag för Turebergs FK. Foto: Åsa Sommarström

Nappe förste blågule senior i terräng-VM på 12 år

Turebergslöparen Napoleon Solomon är uttagen till terräng-VM som avgörs i Århus i slutet av mars. Den 24-årige Jordbrobon blir därmed förste svenske senior i mästerskapet sedan Mustafa Mohamed sprang terräng-VM i Kenya 2007.

  • Publicerad 11:04, 28 jan 2019

– Jag fick besked via mejl att jag var uttagen. Det var såklart jättekul men också välförtjänt tycker jag. Jag har visat stark terrängform flera säsonger och i slutet av 2018 har jag fått vara skadefri och frisk vilket gjorde att jag kunde springa bra bland annat i EM i terräng, säger Napoleon Solomon som just nu befinner sig på träningsläger i Etiopien.

Napoleon Solomon springer i mål i Lidingöloppet i september 2018, då han försvarade sin seger från 2017. Foto: Peter Holgersson

Ja, hela 2018 var ett lyckat år för Napoleon Solomon. Han tog hem fyra SM-guld (3 000 meter hinder, 10 km landsväg, 4 km terräng och 12 km terräng) och vann Lidingöloppet för andra året i rad. Dessutom tog han en fin femteplats i terräng-EM i december och följde upp med en imponerande andraplats när han var med och ledde Europa till seger i Great Stirling XCountry för två veckor sedan.

Njuter av att träna i värmen

– Formen är helt ok. Jag njuter av att träna här i värmen när man vet att det är kallt, mörkt, snöigt och isigt hemma. Det finns många träningskompisar att köra tillsammans med här så jag har alltid sällskap under passen och det inspirerar mig, säger Napoleon Solomon.

Hur ser planerna ut fram till VM?

– Jag ska hem och  tävla i februari men sedan åker jag förmodligen på läger igen för att vara på hög höjd och få träna i varmare klimat innan terräng-VM i slutet av mars.

”Banan kommer att bli en riktig örfil”

Mästerskapet avgörs i danska Århus den 30 mars och arrangeras på ett helt annat sätt än tidigare. Den 2 kilometer långa banan är spektakulär då sträckningen går genom lerhål, vattengravar och fanzonetält – och dessutom genom Moesgaard Musem där löparna kommer att springa över muséets tak som är täckt av gräs, med en stigning på 10 procent.

– Danmark har satsat stenhårt på att återupprätta tuffheten i terrängloppen. Banan kommer bli en riktig örfil för löparna, säger landslagsledaren Lorenzo Nesi.

Hur tänker du kring uttagningen av Napoleon?

– ”Nappe” har uppfyllt de kriterier som krävs i och med att han var topp tio på terräng-EM i december. Jag har dessutom en känsla av att han är bättre än den femteplatsen han presterade där. Det visade han inte minst i Skottland när han blev tvåa och bland annat besegrade EM-tvåan. Det var det bästa loppet han någonsin sprungit.

Vilka förväntningar kan man ha på honom till VM?

–Det är ytterst hård konkurrens på terräng-VM. Han kommer att möta många duktiga afrikanska löpare, och även om han gör sitt livs lopp kan det bli svårt med topp 30 och topp 40. Men ur ett europeiskt perspektiv – där finns chansen för topp 3.

Siktar på att vara en av de bästa europeiska löparna

Att konkurrensen i terräng-VM är stentuff är även Napoleon Solomon själv medveten om.

– Mitt mål för VM är att springa så bra jag kan och förhoppningsvis vara en av de bästa europeiska löparna. Löparna från Afrika är alltid svåra att möta så det är svårt att säga mer än så, säger han.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Skenande elpriser oroar Sollentunas husägare

Nyheter Sotarna har mer än någonsin att göra och SEOM uppmanar till sparsamhet Nya prognoser visar elpriserna kan bli tre gånger så höga som förra vintern – minst. Nu uppmanar kommunens energibolag Sollentunaborna att göra vad de kan för att spara både el och pengar.söndag 2/10 6:50