Napoleon Solomon hoppas på ny triumf

I fjol vann Napoleon Solomon Lidingöloppet i suverän stil. Men han är lite oroad inför lördagens start. – Min träning har störts av en fotskada.

  • Publicerad 13:48, 27 sep 2018

På lördag är det dags för höjdpunkten under Lidingöloppshelgen – 30-kilometersloppet.

I främsta ledet vid starten på Koltorps gärde står fjolårssegraren Napoleon Solo, Turebergs FK. Frågan är dock om 24-åringen, som är uppvuxen i Jordbro, har kraft nog att upprepa triumfen.

– Min uppladdning har inte varit lika bra som i fjol. Sedan juli har jag störts av skadeproblem. Då tävlade jag i Monaco på 3 000 meter hinder och landade lite okoncentrerat efter ett hinder och vrickade foten.

Så hur är dagsformen?

– Jag har bara kunnat träna för fullt i två veckor och jag hoppas att det räcker. Självklart siktar jag på seger, men konkurrensen är hård.

Napoleon Solomon ser fram emot helgens utmaning. (Arkivbild). Foto: Åsa Sommarström

De på papperet tuffaste konkurrenterna är John Muthui Musee, SOK Knallen, Olle Walleräng, Spårvägens FK, och Japhet Kipkorir, Hälle IF och Kenya (segrare 2016, 2010, 2009).

2017 vann Napoleon Solomon på tiden 1.38,47. Med drygt sex kilometer kvar drog han ifrån täten, och i mål var han drygt en minut före tvåan Minale Yetsedaw Belie (Etiopien).

Hoppas på OS

Solomon vann alltså världens störst terränglopp, men är en framgångsrik löpare även på längre distanser på bana, 3 000 meter hinder, samt 5 000 och 10 000 meter.

OS arrangeras i Tokyo om två år.

– Det ser jag fram emot och jag hoppas verkligen att jag får vara med.

Fakta

Löpare, truckförare och blivande civilingenjör

Namn: Napoleon Solomon.

Ålder: 24 år.

Bor: Farsta. Uppvuxen i Jordbro.

Aktuell: Gör ett försök att på lördag vinna andra raka segern i Lidingöloppets 30 kilometer.

Klubb: Turebergs FK.

Pluggar/jobbar: Läser deltid fysik och matematik på KTH. Jobbar som truckförare och även på gym.

Visa merVisa mindre