Napoleon – Lidingöloppets kejsare

Trots tidigare skadeproblem var det aldrig något snack om saken. Napoleon Solomon ryckte när en mil återstod av Lidingöloppet och vann för andra året i rad.

  • Publicerad 13:52, 1 okt 2018

24-årige Solomon gjorde det avgörande rycket i den så kallade Grönstabacken ungefär en mil från mål. Då kunde ingen av konkurrenterna hänga med.

– Jag tog en bra placering i starten och kunde glida med avslappnat, när jag sedan hade mjukat upp kroppen lite så kunde jag trycka på mer, säger Napoleon Solomon i ett pressmeddelande.

Segertiden blev 1.37.42, vilket är mer än en minut snabbare än fjolårstiden.

Napoleon Solomon har haft skadeproblem de senaste månaderna.

– Det var extra skönt att kunna vinna efter den här uppladdningen. Det var också kul att kunna förbättra min tid från i fjol, säger Napoleon.

Huddingelöparen Ebba Tulu Chala kom tvåa, halvannan minut efter segraren.

Med i loppet var också den förre längdskidåkaren och femmilskungen Johan Olsson, som slutade på en hedersam 15:e plats, cirka nio minuter efter segrande Solomon.

Medugu slog banrekord

Damklassen vanns av Sylvia Medugu. Hon sprang ifrån övriga tjejer redan vid Kyrkviken efter cirka nio kilometers löpning. I mål fick hon tiden 1.53,00 vilket är nytt banrekord.

– Det var ett bra lopp. Jag sprang bara och tänkte inte på vad de andra gjorde, säger Medugu.

Svenska Maria Larsson, som vunnit två år i rad, fick nöja sig med en femteplats.

Omkring 35 000 löpare var anmälda till de olika klasserna i årets TCS Lidingöloppet, och enligt arrangören väntades under lördagseftermiddagen den miljonte löparen i loppets historia passera mållinjen.